BiH ispunila jedan od najvažnijih uslova za liberalizaciju viznog režima: Izdati prvi biometrijski pasoši

20.10.2009. 07:34 / Izvor: Nezavisne novine
BiH ispunila jedan od najvažnijih uslova za liberalizaciju viznog režima: Izdati prvi biometrijski pasoši

U BiH je juče izdato prvih 427 biometrijskih pasoša i predato više od 2.000 zahtjeva, rekao je juče Siniša Macan, direktor, Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA).

On je dodao da će svi građani koji su od četvrtka predali zahtjev u toku ove ili naredne sedmice dobiti biometrijski pasoš i pojasnio da je osnovna razlika novih u odnosu na stare pasoše u tome što je bezbjednost znatno veća, a mogućnost zloupotreba svedena je na minimum.

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, rekao je da je bilo mnogo opstrukcija u BiH u uvođenju biometrijskih pasoša i pozvao entitetske parlamente da hitno usvoje zakon o elektronskom vođenju matičnih knjiga.

"Svaki izgovor da to ne bude urađeno je udar i atak na izdavanje i sigurnost biometrijskih pasoša, a može uticati i na odgovor Ekspertske komisije EU koja će dati procjenu o liberalizaciji viznog režima sa BiH", upozorio je Nović.

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da ne treba zaboraviti nesporazume koji su bili prepreka uvođenju biometrijskih pasoša, ali da u narednom periodu treba promovisati taj uspjeh kako bi i izvještaj Evropske komisije (EK) bio pozitivan.

"Ovo je bitan dan za sve građane BiH i izdavanje biometrijskih pasoša bio je jedan od najvažnijih uslova za građane BiH. Ja se nadam da će EK da primijeti uspjeh ove zemlje, a moj cilj i cilj mog kabineta je da učinimo sve da građani BiH dođu na bijeli šengen", rekao je Špirić.

Nović je rekao da je u sistem uvezano 160 institucija na 320 lokacija, te da je BiH uspjela uvesti nove pasoše za rekordno kratko vrijeme.

Mustafa Mujezinović, premijer FBiH, rekao je da je ovo jedan od najvažnijih koraka ka liberalizaciji viznog režima.

"Liberalizacija će najviše značiti privredi i poslovnim ljudima, jer mi se čini da oni najviše pate zbog viza. Jeste teško svima, ali mnogi privrednici odustaju od poslovnih putovanja zbog procedura koje danas moraju proći", rekao je on.

Nović je juče Špiriću i Mujezinoviću uručio specimene, odnosno simbolične primjerke biometrijskih pasoša, bez pravne važnosti.

Specimene će dobiti i premijer RS Milorad Dodik, komesar za proširenje EU Oli Ren, te šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Macan je napomenuo da će cijena novih putnih isprava biti 40 maraka i da su oni koji su u proteklih nekoliko dana zaustavljali izdavanja pasoša to radili na svoju ruku.

"Nije bilo nikakvih razloga da to bude obustavljeno. Svako ko je to radio on to nije radio na osnovu bilo kog akta, nego samovoljno na osnovu svojih odluka", rekao je Macan. On je pojasnio da je rok za uvođenje biometrijskih pasoša bio kraj godine, te da je za tada bilo predviđeno i usvajanje svih podzakonskih akata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti