BiH ispunjava obaveze iz Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama

17.11.2017. 10:15 / Izvor: Fena
BiH ispunjava obaveze iz Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama

U toku su i intenzivni razgovori koji imaju za cilj pripremu drugog po redu dokumenta koji se odnosi na nacionalno utvrđene doprinose (NDC) u skladu sa Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je dogovoreno 850.000 američkih dolara za projekt izrade Četvrtog nacionalnog izvještaja i Trećeg dvogodišnjeg izvještaja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte, s ciljem ispunjavanja obaveza koje ima BiH, kao zemlja potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP 23.

Uporedo sa ovim aktivnostima, u toku su i intenzivni razgovori koji imaju za cilj pripremu drugog po redu dokumenta koji se odnosi na nacionalno utvrđene doprinose (NDC) u skladu sa Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, koji bi trebao biti završen u oktobru 2018., rekla je Golić u Bonu (Njemačka) na Konferenciji zemalja članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP 23.

"Napominjem da smo u fazi pregovora za obezbjeđenje 2,6 miliona američkih dolara za izradu sektorskih strategija adaptacije na klimatske promjene i nadamo se da će sredstva biti odobrena i operativna do kraja 2018.", rekla je Golić, koja predvodi delegaciju BiH koja učestvuje u konferenciji na ministarskom nivou, budući da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a nadležni organ za provođenje Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama uime Bosne i Hercegovine.

Delegacija BiH je, kako je danas saopćeno, imala i niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz regiona jugoistočne Evrope, UN agencija i ministrima iz istočnoevropskih zemalja.

Konferencija stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koja je održana u Bonu od 6. do 17. novembra, ima za cilj sprečavanje globalnog zagrijavanja kroz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu usljed ljudskog djelovanja, a kako bi se obezbijedila sigurnija i prosperitetnija budućnost za sve.

Ovom skupu je prisustvovalo oko 22.000 delegata iz 195 zemalja svijeta - predstavnika vlada, privatnog sektora, civilnog društva, aktivista i medija, kako bi se diskutovalo o najznačajnijim pitanjima u vezi sa klimatskim promjenama, a u kontekstu primjene Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti