BiH izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe UNESCO-a

15.11.2017. 07:50 / Izvor: Akta.ba
BiH izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe UNESCO-a

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu zemlje zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

Bosna i Hercegovina je danas na 21. plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom naslijeđu, koje se održava u Parizu, po prvi put u svojoj historiji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sistemu UN-a, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je, između ostalog, nadležno za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu zemlje zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu je rezultat intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) u uskoj saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu, saopćeno je iz MVP-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti