BiH jedina zemlja u regiji koja nije potpisala izjavu o Afganistanu

20.08.2021. 11:37 / Izvor: Avaz.ba
BiH jedina zemlja u regiji koja nije potpisala izjavu o Afganistanu

Zajednička izjava američkog State Departmenta kojom se poziva na mir u Afganistanu.

Bosna i Hercegovina još uvijek nije potpisala Zajedničku izjavu američkog State Departmenta kojom se poziva na mir u Afganistanu. Nakon što su talibani ponovo uspostavili vlast u Afganistanu, Sjedinjene Američke Države su 15. augusta inicirale ovu izjavu.

Države koje su potpisale ovu izjavu su saglasne da, kako se navodi, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Afganistanaca koji žele napustiti svoju državu.

Na web stranici State Departmenta Bosna i Hercegovina se ne nalazi među 100 država koje su potpisale ovu izjavu dok su druge zemlje regije su to učinile.

"Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu su odgovorni za zaštitu ljudskih života i imovine te za hitno ponovno uspostavljanje sigurnosti i civilnog poretka", istaknuto je u izjavi State Departmenta.

Omogućiti odlazak

Zajedničkom izjavom se poziva da se građanima Afganistana, kao i stranim državljanima, mora omogućiti odlazak, ako to žele.

"Ceste, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mir se mora održati", poručeno je.

Također je navedeno da Afganistanci zaslužuju živjeti u sigurnosti i dostojanstvu. Ovom izjavom se njene potpisnice deklariraju kao one koje su spremne pomoći Afganistanu.

Foto: Reuters

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti