Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH još nije usvojila odluku o smanjenju potrošnje duhana

11.07.2020. 10:30 / Izvor: Akta.ba

Upotreba duhana uzrokuje više od sedam miliona smrtnih slučajeva godišnje u cijelom svijetu.

Ako se obrazac pušenja širom svijeta ne promijeni, više od osam miliona ljudi godišnje će umrijeti od bolesti povezanih s upotrebom duhana do 2030. godine.

Bosna i Hercegovina se obavezala da će usvojiti i provesti zakonodavstvo za sprečavanje i smanjenje potrošnje duhana kada je zemlja 2009. godine potpisala Okvirnu konvenciju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kontroli duhana (FCTC).

Uprkos ovoj međunarodnoj obavezi, BiH još uvijek nije uskladila svoje zakone sa Konvencijom, navodi se u saopćenju Delegacije Evropske unije i Specijalnog predstavnika EU u našoj državi.

"Gotovo 40 posto populacije u BiH su aktivni pušači. Upotreba duhana i izloženost duhanskom dimu uzrokuju teške zdravstvene učinke, ali imaju i ekonomske, ekološke i socijalne posljedice. Pitanje javnog zdravlja je posebno važno sada, u vrijeme pandemije COVID-19. Stoga svi moramo biti svjesni da duhan predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju hiljada građana BiH.", navodi se. 

"Pozivamo bh. vlasti da hitno usvoje nove zakone u oblasti kontrole duhana i ispune dugogodišnju preporuku EU, a to je da "usvoje zakonodavstvo na svim nivoima o zabrani pušenja na javnim mjestima u skladu s pravnom stečevinom EU i ratifikuju protokol kojim će eliminisati nelegalnu trgovinu duhanom i započeti s provođenjem obje mjere.",  piše se u saopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti