BiH krenula sa izradom Kataloga kriterija za procjenu održivog razvoja MHE

13.11.2017. 13:43 / Izvor: Akta.ba
BiH krenula sa izradom Kataloga kriterija za procjenu održivog razvoja MHE

Rad na ovom Katalogu bi predstavljao ključnu priliku za lakšu integraciju ciljeva politika iz oblasti voda, zaštite okoliša i energetike.

Sektor malih hidroelektrana je jedan od najsloženijih energetskih sektora u Bosni i Hercegovini. Po navodima mnogih aktera u ovom sektoru, najveći problem je nedostatak komunikacije i razumijevanja kod lokalnog stanovništva i nadležnih za izdavanje određenih dozvola, što usporava čitav proces i odbija investitore.

Pored toga, postoji i sukob interesa između proizvodnje električne energije i ciljeva i interesa iz oblasti zaštite okoliša. Veći dio ovog problema bi se mogao riješiti izradom Kataloga jedinstvenih kriterija za procjenu održivog razvoja u oblasti malih hidroelektrana kao prvog koraka ka strateškom planiranju u ovom sektoru.

Rad na ovom Katalogu bi predstavljao ključnu priliku za lakšu integraciju ciljeva politika iz oblasti voda, zaštite okoliša i energetike, i obuhvatio bi zajedniči rad svih relevantnih institucija i aktera.

Zasnovan na uspješno izrađenom austrijskom katalogu kriterija, ekspertska radna grupa, i saradnici na projektu rade na analizi metodologije i mogućnostima primjene u BiH.

U skladu sa zahtjevima zaštite prirode i resursa, kao i sa potrebom da se postojeće procedure izdavanja dozvola i donošenja odluka u oblasti obnovljivih izvora energije pojednostave, GIZ BH, u saradnji sa relevantnim institucijama, implementira projekat Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH.Jedna od komponenti projekta je izrada kataloga jedinstvenih kriterija za procjenu održivog razvoja u oblasti malih hidroelektrana kao prvi korak u uspostavljanju strateškog pristupa, kojim će se riješiti trenutne prepreke.

U okviru nedavno održanog sajma RENEXPO održana je prezentacija rezultata pripremne faze komponente projekta - Katalog kriterija za procjenu održivog razvoja u oblasti malih hidroelektrana, analiza austrijskog kataloga kriterija, i uspijesi studijskog putovanja u Austriju čije bi iskustvo u ovom procesu svakako bilo od pomoći.

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju- GIZ je formiralno radnu grupu za izradu Kataloga kriterija za BiH, a u pripremnoj fazi su sarađivali sa Insitutom za hidrotehniku Sarajevo.

Sabina Hadžiahmetović iz Instituta za Hidrotehniku kazala je da je njihov zadatak bio proteklih mjeseci da pregledaju kataloge koje su dobili od kolega iz Austrije i da sagledaju mogućnosti njihovih korištenja za područje BiH.

"Izrada kataloga jedinstvenih kriterija  za procjenu održivog korištenja hidrenergije u oblasti MHE koji se priprema za BiH, obuhvatit će relevantne aktere iz državnih institucija koji su uključeni u ovaj projekat i analizu primjenjivosti austrijskog pristupa za BiH", istakla je Hadžiahmetović.

Napomenula je da rad na izradi Kataloga obuhvata četiri faze, te da se mi trenutno nalazimo u prvoj fazi gdje treba da definirati metodologiju koja će se primijeniti u BiH.

U okviru pripremne faze Institut za hidrotehniku je pregledao četiri kataloga koja su primijenjena u Austriji. To je Austrijski katalog o vodama ( koji analizira energetsko privredne kriterije, ekološke i vodoprivredne kriterije ), zatim Eko master plan WWF, ( koji je dopuna Austrijskom katalogu), zatim Tirolski katalog ( koji je urađen za pokrajinu Tirol i obuhvata procjenu hidroenergetskog projekta u ranoj fazi projektiranja), te  Štajerski katalog (koji analizira dostizanje ekoloških ciljeva).

Naida Taso 

Rezultati analize sva četiri kataloga pokazuju da je Tirolski katalog najpovoljniji za buduću primjenu u Bosni i Hercegovini iz razloga njegove sveobuhvatnosti i integralnog pristupa i procjene svakog kriterija.

Prema njenim riječima, rad na izradi Tirolskog kataloga obuhvata pet kriterija: energetsko-privredni, vodoprivredni, prostorno planiranje, ekološke kriterije i kriterije za zaštitu prirode.

"Tirolski katalog je osmišljen za korištenje stanovništvu kako bi se gradilo povjerenje u uravnoteženom planiranju korištenja hidroenergije, zatim hidroenergetskim preduzećima kako bi povećali sigurnost planiranja i ulaganja tokom rane faze projektiranja. Također, namijenjen je i projektantima i inžinjerima jer mogu jasno dobiti orjentaciju za projekte, dok je za organe vlasti odličan alat i podrška za davanje dokaza u upravnim postupcima", objasnila je Hadžiahmetović.

U narednom periodu se očekuje formiranje tematskih radnih podgrupa, njihov intersektorski rad, te finalno usvajanje kriterija i izrada Kataloga.

Naida Taso, savjetnica u Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju – GIZ kazala je da je naredni korak na ovom projektu raspisivanje javnog poziva, odnosno angažovanje konsultanata koji će zajedno sa radnom grupom, u periodu od godinu i pol dana, raditi na kreiranju kataloga za BiH.

"Tirolski katalog je odličan primjer dobre prakse u Austriji, ali to ne znači da će u potpunosti biti kopiran za BiH. S obzirom da je fokus ovog projekta Održivi razvoj MHE, pojedini kriteriji će se morati prilagoditi upravo malim hidroelektranama te uslovima u našoj državi", istakla je Taso.

Naglasila je da bi ovakav jedan katalog koji bi se koristio za strateško planiranje bio koristan svim akterima u ovom sektoru i mora biti kreiran u transparentnim uslovima.

"U toku izrade Kataloga planirane su i edukacije za različite aktere iz različitih oblasti uključujući i lokalne zajednice, kao i informisanje javnosti te prezentovanje finalnog proizvoda", zaključila je Taso.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti