Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH može računati na pomoć FAO-a u obnovi poljoprivredne proizvodnje

17.06.2014. 08:24 / Izvor: eKapija.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je jučer regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) za Evropu i Aziju Vladimira Rahmanjina.

Lagumdžija je tokom razgovora u čijem fokusu su bile štete prouzrokovane katastrofalnim poplavama u BiH, te pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju, izrazio zahvalnost FAO-u jer se odmah aktivno uključio u koordinaciju pomoći našoj zemlji, a naročito zbog odluke da iz svojih fondova namijenjenih za evropske zemlje povuče određena sredstva za pomoć BiH.

Lagumdžija je regionalnog predstavnika FAO-a upoznao sa razmjerama nastalih šteta i istaknuo da je faza interventne humanitarne pomoći BiH završena i da predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak stambenih jedinica, kako bi ljudi čiji su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni u poplavama do zime imali krov nad glavom.

Naglasio je da će posebna pažnja biti posvećena poduzećima koja su pretrpjela značajne štete, u cilju očuvanja radnih mjesta i stvaranja novih, dok će prioritet biti i obnova infrastrukture, upravljanje otpadom, vodosnabdjevanje i rehabilitacija zemljišta, odnosno obnova poljoprivredne proizvodnje u čemu pomoć FAO-a može biti izuzetno značajna.

Regionalni predstavnik Rahmanjin je istaknuo da je prioritet FAO-a da u narednih mjesec dana osigura sjemenski materijal za stanovništvo čija su poljoprivredna imanja nastradala u poplavama.

Rekao je da će nakon procjene šteta koja je u toku a u kojima u oblasti poljoprivrede učestvuju i eksperti FAO-a, pripremiti procjenu kratkoročnih i dugoročnih mjera na koje bi BiH mogla računati u podršci obnove poljoprivredne proizvodnje.

Također je naglasio da će FAO uzeti aktivno učešće u predstojećoj donatorskoj konferenciji koja bi se trebala održati sredinom jula.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da je predstojeća donatorska konferencija od izuzetnog značaja za oporavak zemlje od posljedica katastrofalnih poplava pri čemu je Lagumdžija regionalnog predstavnika FAO-a upoznao sa inicijativom da se na nivou države formira monitoring tim sastavljen od domaćih predstavnika vlasti, međunarodnih institucija, donatora, akademske zajednice, nevladinog sektora i medija, koji bi vršio kontrolu trošenja financijske pomoći prikupljene na donatorskoj konferenciji, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih polova BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti