BiH može računati na pomoć FAO-a u obnovi poljoprivredne proizvodnje

17.06.2014. 08:24 / Izvor: eKapija.ba
BiH može računati na pomoć FAO-a u obnovi poljoprivredne proizvodnje

Lagumdžija je regionalnog predstavnika FAO-a upoznao sa razmjerama nastalih šteta i istaknuo da je faza interventne humanitarne pomoći BiH završena i da predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak stambenih jedinica.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je jučer regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) za Evropu i Aziju Vladimira Rahmanjina.

Lagumdžija je tokom razgovora u čijem fokusu su bile štete prouzrokovane katastrofalnim poplavama u BiH, te pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju, izrazio zahvalnost FAO-u jer se odmah aktivno uključio u koordinaciju pomoći našoj zemlji, a naročito zbog odluke da iz svojih fondova namijenjenih za evropske zemlje povuče određena sredstva za pomoć BiH.

Lagumdžija je regionalnog predstavnika FAO-a upoznao sa razmjerama nastalih šteta i istaknuo da je faza interventne humanitarne pomoći BiH završena i da predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak stambenih jedinica, kako bi ljudi čiji su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni u poplavama do zime imali krov nad glavom.

Naglasio je da će posebna pažnja biti posvećena poduzećima koja su pretrpjela značajne štete, u cilju očuvanja radnih mjesta i stvaranja novih, dok će prioritet biti i obnova infrastrukture, upravljanje otpadom, vodosnabdjevanje i rehabilitacija zemljišta, odnosno obnova poljoprivredne proizvodnje u čemu pomoć FAO-a može biti izuzetno značajna.

Regionalni predstavnik Rahmanjin je istaknuo da je prioritet FAO-a da u narednih mjesec dana osigura sjemenski materijal za stanovništvo čija su poljoprivredna imanja nastradala u poplavama.

Rekao je da će nakon procjene šteta koja je u toku a u kojima u oblasti poljoprivrede učestvuju i eksperti FAO-a, pripremiti procjenu kratkoročnih i dugoročnih mjera na koje bi BiH mogla računati u podršci obnove poljoprivredne proizvodnje.

Također je naglasio da će FAO uzeti aktivno učešće u predstojećoj donatorskoj konferenciji koja bi se trebala održati sredinom jula.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da je predstojeća donatorska konferencija od izuzetnog značaja za oporavak zemlje od posljedica katastrofalnih poplava pri čemu je Lagumdžija regionalnog predstavnika FAO-a upoznao sa inicijativom da se na nivou države formira monitoring tim sastavljen od domaćih predstavnika vlasti, međunarodnih institucija, donatora, akademske zajednice, nevladinog sektora i medija, koji bi vršio kontrolu trošenja financijske pomoći prikupljene na donatorskoj konferenciji, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih polova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti