BiH na 42. mjestu Bloombergove liste najzdravijih zemalja svijeta

27.02.2019. 08:33 / Izvor: Bloomberg
BiH na 42. mjestu Bloombergove liste najzdravijih zemalja svijeta

Slovenija se nalazi na 24. mjestu, Hrvatska na 31. mjestu, Crna Gora na 41. mjestu, Albanija na 43. mjestu, Srbija 55. i Makedonija na 56. mjestu.

Bloomberg Global Health je objavio rezultate svog istraživanja za 169 zemalja svijeta. Kako stoji u izvještaju objavljenom na Bloomberg Global Health Index-u, Bosna i Hercegovina je zauzela 42. mjesto na listi najzdravijih zemalja na svijetu. 

Španija je na ovoj listi zauzela prvo mjesto ispred Italije na drugom mjestu, Islanda na trećem mjestu, Švajcarske na petom, Švedske na šestom i Norveške na devetom mjestu.

Španija takođe ima i najveće očekivano trajanje života u zemljama Evropske unije.Prema prognozama Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja Univerziteta u Vašingtonu, Španija će do 2040. godine imati najveći životni vijek, s gotovo 86 godina, a slijede je Japan, Singapur i Švajcarska.

Kada je naš region u pitanju, najzdravija nacija su Slovenci koji se nalaze na 24. mjestu,  slijedi Hrvatska na 31. mjestu, Crna Gora na 41. mjestu, Albanija na 43. mjestu, Srbija 55. i Makedonija na 56. mjestu.

Japan koji je na listi iz 2017. godine bio najzdravija nacija sada je na četvrtom mjestu i to je ujedno azijska najzdravija zemlja.

Na spisku od deset zemalja sa najzdravijom nacijom su i Australija, Singapur i Izrael.

Indeks ocjenjuje nacije na temelju trajanje životne dobi, pretilosti, upotrebe duhana, ekoloških faktora poput pristupa čistoj vodi i sanitarnim uslovima.

Istraživači vjeruju da su za ovakve pozitivne rezultate Španije i Italije zaslužne njihove prehrambene navike tj. njihov mediteranski način prehrane koji je bogat ekstra djevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima.

Sjedinjene Američke Države pale su za jedno mjesto pa se sada nalaze na 35. mjestu, dok su građani Kanade na 16. mjestu najzdravijih nacija.

U odnosu na prethodnu listu Južna Koreja poboljšala je svoj rezultat za čak sedam mjesta pa je sada na 17. mjestu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti