BiH na putu ubrzanog razvoja cestovne infrastrukture

18.09.2014. 13:43 / Izvor: Fena
BiH na putu ubrzanog razvoja cestovne infrastrukture

Bosna i Hercegovina je na putu ubrzanog razvoja cestovne infrastrukture, posebno autocesta i brzih cesta, istaknuto je danas na početku dvodnevnog Četvrtog bh. kongresa o cestama.

Bosna i Hercegovina je na putu ubrzanog razvoja cestovne infrastrukture, posebno autocesta i brzih cesta, istaknuto je danas na početku dvodnevnog Četvrtog bh. kongresa o cestama koji je u Sarajevu okupio oko 300 učesnika iz deset evropskih država.

Kongres je otvorio ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić koji je posebno istakao iskorak na gradnji autoputa na koridoru 5-C. 

"Ali ono što je najveće ohrabrenje u 2014. jeste da je od augusta BiH u fokusu pažnje kroz projekte. Uspjeli smo napraviti diplomatsku pobjedu koja je našoj zemlji donijela, moguće, najveći projekat u oblasti cestovne infrastrukture, pored koridora 5-C, a to je Jadransko-jonska autocesta", istakao je Hadžić dodajući da će zaključci s ovog skupa i sugestije struke bitni pomno analizirani.

Kongres je uz pokroviteljstvo Ministarstva komunikacija i transporta i BiH organiziralo Udruženje konsultanata inžinjera BiH (UKIBiH), uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Predsjednik UKIBiH Ešef Gačanin kazao je da teme kongresa tretiraju aktuelni položaj cestovne infrastrukture u BiH i EU, te njen budući razvoj dodajući da je kongres posvećen razmjeni informacija i iskustava u realizaciji malih i velikih infrastrukturnih projekta u svim njihovim aspektima.

Kongres, kazao je Gačanin, ima za cilj da stvori putokaze za nove strategije razvoja cestovne infrastrukture, ukaže na nova moguća tehnička rješenja, upozna državne institutcije o stavovima stručnjaka, kao i da stvori odgovorniji odnos prema održivom razvoju cestovnog transportnog sistema.

Po riječima predstavnika RCC-a Sanjina Arifagića, cestovna infrastruktura je svakako u fokusu ne samo BiH nego i drugih zemalja regije na šta upućuju i zaključi berlinske konferencije.

U Berlinu je krajem augusta održana „Konferencija o zapadnom Balkanu“ na kojoj su se učesnici u finalnoj deklaraciji složili da "države učesnice dijele mišljenje da saobraćajna zajednica za zapadni Balkan kroz poboljšanje logističke povezanosti regiona prema jakoj potražnji evropskog tržišta može dati pozitivne impulse za ekonomski razvoj". Taj zaključak daje novi zamah projektu Jadransko-jonske autoceste koja podrazumijeva povezivanje sedam država članica Jadransko-jonske inicijative.

Generalni direktor Evropske cestovne federacije (ERP) Christophe Nicodeme govorio je o transportnim koridorima i značaju cestovne mreže za društveni i ekonomski razvoj. Naveo je da se više od 83 posto kopnenog putničkog prijevoza odvija cestama, kao i više od 72 posto teretnog transporta što govori o njihovom značaju u ukupnom transportnom okviru.

Iskazujući podršku ERF-a, Nicodeme je kazao da bi Jadransko-jonska autocesta omogućila veću integraciju, mobilnost i trgovinu, kao i da ovaj projekt iziskuje značajniju saradnju svih zemalja preko kojih prolazi.

Direktor JP Autoputevi RS-a Dušan Topić i i JP Autoceste FBiH Ensad Karić su istakli da je evidentno da je došlo do napretka u izgradnji autocesta. Topić je uz ranije završene kilometra autoputa u RS-u, izdvojio dionicu Banja Luka - Doboj od 72 kilometra na kojoj se odvijaju intenzivni radovi i uz tu dionicu, kako je dodao Karić, u BiH ćemo imati više od 200 kilometara izgrađenog autoputa u vrlo kratkom periodu.

"U Federaciji BiH ćemo do kraja ove godine imati 102 kilometra autoputa. Na gradilištima je u protekle tri godine bilo angažovano 90 kompanija i oko 5.000 radnika", kazao je Karić naglašavajući da investicioni ciklus koji smo imali u tom periodu ne smije stati.

Autoceste FBiH nastavljaju ubrzano s novim aktivnostima i direktor Karić je najavio da već iduće sedmice počinje izgradnja dionice Zenica jug - Zenica sjever, a da će početkom oktobra biti raspisan tender za izgradnju dionice Međugorje-Počitelj u dužini od 11 kilometara.

Učesnike kongresa među ostalim pozdravili su i britanski ambasador u BiH Edward Ferguson i i ambasador Grčke u BiH Carlos Gadis koji su naglasili značaj dobre prometne infrastrukture za povezivanje ljudi i tržišta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti