Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH ne može izvoziti mlijeko u EU

02.04.2014. 15:56 / Izvor: BHRT

Sadašnja kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH nije efikasna ni efektivna, te BiH ne može izvoziti mlijeko u EU, navodi se u izvještaju Ureda za hranu i veterinarstvo pri Odjeljenju za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije, javlja BH radio 1.

Kako se navodi, izvještaj je objavljen 26. marta. 

"Na lošu kontrolu proizvoda utiče nedostatak profesionalnoig nadzora. Kvaliteta sirovog mlijeka je zabrinjavajuća. Samo nekolicina proizvođača mlijeka pridržava se kriterija o kvaliteti mlijeka propisanog u EU i zbog toga količina sirovog mlijeka proizvedena u BiH ne može zadovojiti standarde izvoza u Evropsku uniju", navodi se u Izvještaju EU. 

Kontrola stoke veoma je površna i nije pouzdana, proces certifikacije mliječnih proizvoda također je površan i nepouzdan, navodi se u izvještaju i dodaje da su primjećene lažne izjave o ispravnosti mlijeka, javlja BH radio 1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti