BiH ne smije ostati u zadnjem vagonu ka EU

10.06.2013. 16:23 / Izvor: Fena
BiH ne smije ostati u zadnjem vagonu ka EU

Međunarodna konferencija "Mir i pomirenje - korak naprijed“, koja se održava u Banjoj Luci, pokazala je da je demokratska svijest sazrela i da se razlilčitosti mogu iznositi i o njima raspravljati na demokratski način - uvjeren je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko.

Međunarodna konferencija "Mir i pomirenje - korak naprijed“, koja se održava u Banjoj Luci, pokazala je da je demokratska svijest sazrela i da se razlilčitosti mogu iznositi i o njima raspravljati na demokratski način - uvjeren je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko.

"To je dobitak", ocijenio je Leko.

Ističe da Hrvatska, koja je suštinski član EU, veoma zainteresirana za procese na jugoistoku Evrope, posebno u BiH.

Leko izražava spremnost Hrvatske za saradnju u interesu mira, razumijevanja i napretka, kako bi Hrvatska mogla svoja iskustva prenijeti susjedima, koji žele u EU i NATO savez.

Da je Republika Srbija posvećena regionalnoj saradnji i snažnijem putu ka evropskim integracijama, ukazao je i predsjednik srbijanske Narodne skupštine Nebojša Stefanović.

Pozdravlja i održavanje regionalnih skupova, kao što je ovaj u Banjoj Luci, kao dobar vid politički saradnje te se nada da će je pratiti i ekonomska.

"Mislim da je to dobra komponenta da se prošlost ostavi tamo gdje jeste, a razgovara o budućnosti koja može da omogući kvalietniji i bolji život za sve na ovim prostorima", kazao je Stefanović i dodao da treba razgovarati o onome što nas povezuje, a ne razdvaja.

"Ako budemo samo razgovarali o prošlosti i jedni drugima gurali prst u oko, nećemo daleko stići", kazao je on.

I Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, ocijenio je da će BiH ostati mjera zajedničkog uspjeha zemalja u regionu, od kojih je Hrvatska napravila pun korak i ušla u EU, Crna Gora otvara pregovore s EU, a nada se da će ih i Srbija uskoro početi.

"To su naši pojedinačni koraci, ali će BiH ostati mjera našeg zajedničkog uspjeha. Nećemo moći biti uspješni, ako ne budemo to svi zajedno", istakao je Krivokapić i dodao da smo fazu pomirenja “prošli, a sada moramo fazu opipljivih rezultata”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić istakao je da je, nažalost, BiH u ovom momentu, kako se slikovito izrazio, najsporiji vagon kada su u pitanje zemlje regije na putu ka EU.

"Prvo mi u BiH, a potom i naši susjedi i međunarodna zajednica, koja je sukreirala ovo stanje, u kojem mi danas živimo, imamo odgovornost da osposobimo BiH da ide brže prema euroatlanskim integracijama. Da bi to mogli, moramo izgraditi funkcionalne institucije, a da bismo mogli to, treba doći do jednog uređenja koje će biti pravednije i funkcionalnije", rekao je Ljubić i podsjetio da je na današnjem skupu u Banjoj Luci govorio i o hrvatskom pitanju koje je neriješeno.

I predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je u procesu pomirenja i iskoraku naprijed potreba za ispravnim liderstvom ogromna, a lideri su dužni da idu korak naprijed ispred društva.

"Nama na ovim prostorima stanje mira i stabilnosti treba nužno i nepovratno da se vratimo normalnom životu i napretku i bez prijetnje bilo kakvog sukoba", naglasio je Radojičić na panelu "Liderstvo u 21. vijeku i procesi pomirenja i saradnje“ u okviru Međunarodnog samita o miru i pomirenju "Korak naprijed“.

Gradnja mira i tolerancije, naročito nakon rata i stradanja, je vrlo spor i mukotrpan posao, koji, naveo je, traži mnogo godina i energije, ljude i posvećenost, a sve se to u trenutku može srušiti, jer progres nije jednosmjeran proces, nije zagarantovan i malo nepažnje je dovoljno da se nova dostignuća ugroze.

"Ova zemlja je trebala mnogo vremena da uspostavi unutrašnju komunikaciju, da se postigne neki rezultat i ovdje se za jedan dan može srušiti višegodišnji trud, nekad namjerno, a nekad slučajno", rekao je Radojičić.

Smatra da je pored različitih ciljeva, osnovni problem, problem komunikacije.

"Čini mi se da se često Banja Luka i Sarajevo razlikuju po političkim ciljevima, i naprosto se ne čuju i ne razumiju. Ishod neuspjeha na ovim prostorima u dogovoru oko najkrupnijih pitanja lako može biti tragičan", tvrdi Radojičić.

Ocijenio je da je u BiH veliki izazov kako neugroziti identitet i ponos svake od religija, kultura i nacija, a istovremeno izgraditi društvo koje može da funkcioniše sa svi tim različitostima, i dodatno, kako pojedincu dati prostor za ostvarenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti