Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH neće uvesti ekonomske sankcije Rusiji

08.08.2014. 09:34 / Izvor: Nezavisne novine

Dok su srpski predstavnici prisutni u zajedničkim organima, BiH neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, rekao je Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je pojasnio, BiH je privržena razvijanju trgovinskih odnosa sa svim zemljama, uključujući Rusiju, zemlje CEFTA, i EU, u kojoj je u toku prilagođavanje strogim pravilima za robu biljnog i životinjskog porijekla iz BiH.

Rekao je da je prioritet Bosne i Hercegovine u energetici obezbjeđenje dodatnih ruskih investicija u energetski sektor u vezi sa "Južnim tokom", odnosno njegovim krakom kroz RS.

"Sad se vode razgovori kako bi došlo do zaključenja tih sporazuma. U narednih mjesec dana ćemo definisati odgovarajuće modalitete kako bi i BiH zaključila taj sporazum", rekao je on.

Rekao je da BiH neće moći iskoristiti eventualnu prazninu u uvozu voća i drugih prehrambenih proizvoda u Rusiju zbog sankcija koje su SAD i EU uvele prema toj zemlji zbog miješanja u ukrajinski sukob zato što nemamo zaključen sporazum o slobodnoj trgovini.

"Te sankcije eventualno može iskoristiti Srbija zato što ima zaključen sporazum sa Ruskom Federacijom o slobodnoj trgovini. Njima se otvara širi prostor nego nama za plasiranje njihovih proizvoda, pod uslovom da ih imaju i pod uslovom da im se isplati u smislu tranzita, hladnjača i slično", rekao je on.

Ocijenio je da su male šanse da BiH zaključi sličan sporazum sa Rusijom zbog neizmirenih dugovanja BiH prema Rusiji, mahom za neplaćeni gas i predratna dugovanja.

"Koliko sam ja upoznat, dok se ta pitanja ne riješe nema velikog prostora za zaključenje sporazuma, tako da nas ovo nadmudrivanje u vezi s Ukrajinom u suštini previše ne dotiče", naveo je on.

Međutim, kako je rekao, čak i ako bi taj sporazum bio potpisan, BiH ima veoma male količine roba, a zbog poplava ionako mršavi prihodi dodatno su opali.

"Kad je riječ o proizvodnji voća i povrća, ono što BiH proizvede za dva mjeseca ne bi bilo dovoljno ni za potrebe same Moskve za dva dana. Mi smo veoma mali u tom pogledu, a transport i čuvanje te robe su neisplativi", rekao je on.

Kad se radi o robi životinjskog porijekla, ocijenio je da ni tu nema velike šanse dijelom zbog rigoroznih procedura, a dijelom zbog problema transporta.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, ukupan izvoz u Rusiju je u 2013. godini iznosio 57.262.001 marku, i povećan je za 2,18 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Najviše smo izvozili lijekove, u visini od 44,3 miliona maraka, a ostalo se odnosi na automobilske dijelove, od 4,3 miliona maraka, hemijske proizvode sa 3,3 miliona i obuću od dva miliona maraka.

Ukupan direktni uvoz iz Rusije je u 2013. godini iznosio 166.922.661 marku i smanjen je čak za trećinu u odnosu na 2012. godinu.

Prema tim podacima, najviše smo direktno uvozili naftni plin, i to 142,6 miliona KM.

Ukupan uvoz proizvoda porijeklom iz Rusije je u 2013. godini iznosio 1.508.952.000 maraka, a najvećim dijelom se odnosi na uvoz sirove nafte za preradu u Rafineriji nafte Brod.

Rusi uvode sankcije Zapadu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu ukaz kojim se na period od jedne godine ograničava ili zabranjuje uvoz u Rusiju poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz zemalja koje su se pridružile sankcijama protiv Rusije.

Iz EU stižu najave da će se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog ovih mjera iz Rusije.

Mediji su proteklih dana pisali da se u Rusiji razmišlja i o zabrani evropskim avionskim kompanijama da koriste vazdušni koridor preko Rusije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti