BiH nije ograničavala spoljnu trgovinu, uprkos pandemiji

15.05.2020. 08:52 / Izvor: Akta.ba
BiH nije ograničavala spoljnu trgovinu, uprkos pandemiji

Na četvrtom sastanku, koji je održan putem video-konferencije, pohvaljeno je i pravovremeno donošenje odluka u vezi sa otvaranjem zelenih prioritetnih traka.

Učesnici sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između predstavnika EU i institucija u BiH pozdravili su činjenicu da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja u situaciji pandemije nije donosila ograničenja ili zabrane u vezi sa spoljnom trgovinom nego su sve aktivnosti bile usmjerene ka njenom olakšavanju.

Na četvrtom sastanku, koji je održan putem video-konferencije, pohvaljeno je i pravovremeno donošenje odluka u vezi sa otvaranjem zelenih prioritetnih traka za vitalne proizvode i utrđivanje liste vitalnih proizvoda u regiji zapadni Balkan, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Ocijenjeno je i da preduzete mjere u oblasti carine idu u dobrom smjeru, a delegacija BiH istakla ja da u situaciji pandemije virusa korona nije došlo do prekida transporta.

"BiH je ohrabrena da dovrši ratifikaciju Multilateralne konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima OECD-a kao i pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. BiH u narednom periodu treba da uskladi svoje akcize, posebno akcize na pivo sa pravnom tekovinom EU, kao i svoj NCTS /Novi kompjuterizovani tranzitni sistem/ sa carinskim zahtjevima EU", navodi se u saopštenju.

Preporučeno je da BiH treba da usvoji zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije u skladu sa legislativom EU.

U ime delegacije BiH sastankom je kopredsjedavao Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a u ime EU Ingrid Jenezova iz Opšte uprave za proširenje i politiku susjedstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti