BiH - Nizozemska: Potpisan Memorandum o tehničkoj saradnji

15.06.2009. 08:26 / Izvor: Fena
BiH - Nizozemska: Potpisan Memorandum o tehničkoj saradnji

Ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Dragan Vrankić i ministar finansija Nizozemske Wouter Bos potpisali su 14.06.2009. godine u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji.

Radi se o dokumentu koji definira okviru buduće tehničke saradnje između dva ministarstva finansija za razdoblje 2009.-2011. godine.

Potpisnici su novinarima nakon ceremonije potpisivanja kazali da se ovim memoradumom potvrđuje obostrano zadovoljstvo u vezi s sadašnjom organizacijom zastupljenosti u zajedničkoj konstituentskoj skupini u Odboru Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Ministar Vrankić kaže da taj dokument još jednom potvrđuje opredijeljenost Nizozemske da pomogne BiH u strukturalnim reformama, te što prije ostvari željene ciljeve u pogledu integracije u EU.

Projekt podrazumijeva razmjenu informacija o politici, procesu odlučivanja, zakonodavstvu, infrastrukturi i uslugama u oblastima mjerodavnosti potpisnika.

Saradnja će se ogledati u obliku konsultantskih posjeta stručnjaka, programa obuke ili studijskih posjeta, sudjelovanje na seminarima, radionicama i konferencijama u nekoj od država potpisnica.

Nizozemski ministar finansija Bos istaknuo je da će se Memorandum pomoći BiH u tehničkoj pripremi, npr. u vezi s budžetskom politikom, revizijom, carinama, te izrazio nadu da će to pomoći u podizanju tehničkog nivoa nadležnih službi.

Potpisnici dokumenta putuju u Budvu (Crna Gora) gdje se od 14. do 16. juna održava sastanak Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

U nedjelju je potpisan i projekt nazvan "Kreiranje lanca vrijednosti u svrhu stvaranja novih radnih mjesta", a potpisali su ga ministar za razvojnu saradnju Nizozemske Bert Koenders i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab.

Projekt su inicirali predstavnici vlasti u BiH, a pokrenut je u namjeri da se osigura pravovremen odgovor na trenutnu ekonomsku krizu. Vrijednost projekta je dva miliona američkih dolara, finansijer je Vlada Nizozemske, a provodit će ga Razvojni program UN-a (UNDP).

Projek je orjentiran na pomoć u razvoju poljoprivrednog potencijala u BiH povezujući male dioničare s malim i srednjim poduzećima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti