Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH očekuje isporuku 1,2 miliona vakcina, paketom EU obezbijeđene dodatne količine

30.12.2020. 09:51 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor i izvršila uplatu avansa za 1.232.000 doza vakcina, dok će Evropska unija za zemlje Zapadanog Balkana obezbijediti vakcine u iznosu od dodatnih 70 miliona eura, saopćeno je iz Ministarstvo vanjskih poslova.

Naša zemlja je naručila vakcine putem mehanizma COVAX. Ove vakcine treba da pokriju vakcinaciju 20 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, a najavljena je i kupovina dodatnih količina vakcina.

U skladu sa relevantnim procedurama COVAX-a, vakcine će biti postepeno isporučivane zemljama, kako budu dobivale certifikate/dozvole za upotrebu od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lijekove i Agencije za lijekove u određenoj državi. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nabavku vakcina koordinira Ministarstvo civilnih poslova.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, već su počele isporuke vakcina, dok je Srbija, pored učešća u COVAX-u, sklopila i direktne komercijalne sporazume o nabavci sa proizvođačima vakcina.

"Nadležne institucije Bosne i Hercegovine su u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU u cilju obezbjeđivanja dodatnih količina vakcina za našu zemlju kroz mehanizme EU. Na sastanku zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem 18. decembra 2020. godine, glavna tema je bila obezbjeđivanje dodatnih količina vakcina, koje treba da budu isporučene u što kraćem roku", rekli su iz MVP BiH.

Evropska komisija je u ponedjeljak, 28.12.2020. godine usvojila odluku o dodjeljivanju 70 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana, u okviru instrumenta IPA II za nabavku vakcina, a u okviru mehanizma nabavke EU. Cilj navedenog paketa je da se omogući zemljama Zapadnog Balkana što skoriji početak vakcinacije, posebno najugroženijih kategorija stanovništva.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine vrše ubrzane pripreme, kako bi se stvorili preduslovi za prijem vakcine i početak vakcinisanja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti