BiH postaje Bike Friendly - Uspostavljen novi standard za razvoj turizma

12.12.2019. 11:53 / Izvor: Akta.ba
BiH postaje Bike Friendly - Uspostavljen novi standard za razvoj turizma

Zahvaljujući agenciji REDAH, Bike Friendly Standard, od sada je dostupan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Smještajni, ugostiteljski i turistički objekti, kao i servisne stanice i parkirališta u Bosni i Hercegovini od sada imaju priliku proći kroz proces certifikacije kako bi im mogao biti dodijeljen Bike Friendly certifikat. Na taj način, oni postaju vidljive destinacije na aplikacijama i turističkim mapama koje koriste cikloturisti prilikom planiranja svog puta.

Bike Friendly Standard je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

Zahvaljujući agenciji REDAH, Bike Friendly Standard, od sada je dostupan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.   

Bike Friendly je općepoznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene Bike Friendly oznakom su objekti/servisi/atrakcije, itd. koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore ugodnu atmosferu za cikloturiste.

Sam standard i kriteriji unutar pojedinih kategorija standarda su definirani na osnovu dosadašnjih praktičnih saznanja i iskustava iz zemalja EU gdje je ovaj standard primijenjen i u upotrebi i u skladu je sa specifičnim zahtjevima ove kategorije turista.

Činjenica da je određeni smještajni i ugostiteljski objekt priznat Bike Friendly certifikatom privlači brojne cikloturiste širom svijeta i stavlja BiH na mapu turističkih destinacija za putnike na biciklima. Pridruživanjem mreži Bike Friendly Standard, smještajni i ugostiteljski objekti postaju dio i Outdooractive.com, najveće platforme za aktivni odmor u Europi. 

Primjena Bike Friendly standarda, uobičajenog u razvijenim zemljama predstavlja veliku perspektivu razvoja turizma zemalja zapadnog Balkana, ali i priliku da Bosna i Hercegovina unaprijedi svoju ponudu i privuče veći broj turista na biciklima.        

Ova aktivnost na području BiH provodi se u sklopu druge faze projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) - saopćeno je iz Agenciji REDAH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti