BiH povećala kvotu prihvata struje iz obnovljivih izvora

06.09.2020. 09:34 / Izvor: BHRT
BiH povećala kvotu prihvata struje iz obnovljivih izvora

Kvota prihvata električne energije iz obnovljivih izvora u elektroenergetski sektor BiH povećana je sa 460 na 480 megavata za vjetroelektrane.

Kvota prihvata električne energije iz obnovljivih izvora u elektroenergetski sektor BiH povećana je sa 460 na 480 megavata za vjetroelektrane, odnosno sa 400 na 825 megavata za fotonaponske elektrane.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je ovu odluku koju je usvojila Regulatorna komisija za električnu energiju BiH na prijedlog Nezavisnog operatora sistema u BiH, uz podršku i aktivno učešće predstavnika Ministarstva, saopšteno je iz ovog ministarstva.

"Ovom odlukom će na zadovoljstvo velikog broja investitora biti omoguća integracija značajnih instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora električne energije.", rekao je Košarac.

On je istakao da će se na taj način u budućnosti udio obnovljivih izvora u proizvodnom miksu BiH značajno povećati, te da će se ujedno smanjiti i emisije stakleničkih gasova, što je i obaveza BiH preuzeta Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU u dijelu obaveza koje se odnose na energetsku tranziciju.

Košarac je rekao da, osim brojnih benefita iz domena ekologije, integracijom obnovljivih izvora električne energije zahtjevima potrošnje može se odgovoriti na lokalnom nivou, čime se daje dodatni impuls u stabilnosti elektroenergetskog sistema BiH i njegovoj fleksibilnosti.

"Nesporno je da će investiranje u projekte obnovljive energije dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja ukupne poslovne klime u BiH", naglasio je Košarac.

On je uputio apel svim institucijama da, u okvirima svojih nadležnosti, preduzimaju aktivnosti koje su usmjerene na povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti