BiH praznu fotelju u Savjetu Evrope plaća 1,1 milion KM

12.10.2019. 08:27 / Izvor: Nezavisne novine
BiH praznu fotelju u Savjetu Evrope plaća 1,1 milion KM

Bosna i Hercegovina, iako nema delegaciju u Vijeću Evrope, ovoj organizaciji je ove godine uplatila više od 1,1 milion maraka.

Bosna i Hercegovina, iako nema delegaciju u Vijeću Evrope, ovoj organizaciji je ove godine uplatila više od 1,1 milion maraka, a parlamentarci i analitičari smatraju da za ovu sramotu niko nije kriv osim BiH.

Podsjetimo, parlament BiH bio je u obavezi da šest mjeseci od datuma izbora dostavi imena članova nove delegacije. Zbog neformiranja parlamentarnih komisija, parlament BiH nije ispoštovao rok koji mu je dalo Vijeće Evrope, pa je tako BiH u ovoj godini ostala bez delegacije u jednoj od najznačajnijih organizacija čiji je punopravni član.

Dušanka Majkić (SNSD), delegat u Domu naroda BiH, kaže za "Nezavisne" da je apsurd predstavljati se u Evropi kad BiH nema izvršnu i zakonodavnu vlast.

"Onaj ko nije u stanju da riješi pitanja u svojoj kući, taj se ne može predstavljati na lažan način ili da uradimo kao što rade članovi Predsjedništva BiH, kad odu van, onda se drže za ruke, a čim dođu u zemlju, odmah se pohvataju za vratove. To je istina i sad treba lagati svijet kako smo mi idealna zemlja, pa eto samo je to važno da BiH učestvuje u radu Savjeta Evrope", kaže Majkićeva. Ističe da BiH treba da ispuni uslove da bi se pokazala da je ozbiljna zemlja, a onda je lako formirati delegaciju za Savjet Evrope.

"Sve je u našim rukama", kaže Majkićeva.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu BiH, smatra da neispunjavanje obaveza u organizaciji gdje smo punopravni član šaljemo lošu poruku onima čiji član želimo postati, kao na primjer EU.

"Zašto bi neko želio u svom članstvu državu koja u svakom trenutku može prestati konzumirati svoja prava i odbiti učešće u radu", ističe za "Nezavisne" Magazinović.

Njegov kolega iz DF-a Dženan Đonlagić smatra da je to što BiH nema delegaciju velika blamaža i sramota.

"To što  nismo uradili nema svoje opravdanje", kaže Đonlagić za "Nezavisne".

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog, ističe za "Nezavisne" da se BiH ponaša kao Norveška koja ima budžet da može ulagati u dobrotvorne svrhe i time finansirati čak i Vijeće Evrope.

"Međutim, to je podatak koji govori o svoj bijedi političkog stanja u BiH, kao državi i kao društvu", rekao je Kukić.

Vehid Šehić, politički analitičar, za "Nezavisne" ističe da je BiH zvanično u Vijeću Evrope, ali nije izabrala svoje delegate i ne može da učestvuje u odlučivanju, ali zato mora da plati članarinu.

"Slična situacija je i s mnogim pozicijama, kao na primjer s gradnjom puteva. Zbog neefikasnosti vlasti mi plaćamo velike kamate na neutrošena sredstva. Njima nije stalo do ove države, oni ne žele da se ponašaju s pažnjom dobrog domaćina jer su oni daleko od tog posla", kazao je Šehić.

Miloš Šolaja, politički analitičar, za "Nezavisne" kaže da je to što BiH nema delegaciju njena krivica, a ne Savjeta Evrope.

"Bilo bi prilično glupo i bespotrebno odustati od plaćanja onoga što nam je obaveza", kazao je Šolaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti