BiH preuzela kontrolu nad svojim nebom

13.11.2014. 09:10 / Izvor: eKapija.ba

Tranzicija kontrole bh. neba na BH ACC počela je u 01:00 sat po lokalnom vremenu, kada su kontrolori BH ACC-a počeli preuzimati dio zračnog prostora koji kontrolira Zagreb ACC.

Novi centar za kontrolu zračnog prometa Bosne i Hercegovine (BH ACC) počeo je s radom i u početku će pružati usluge u zračnom prometu nad Bosnom i Hercegovinom informacija o letovima do FL 325 (visine od 32.500 stopa ili približno 10 kilometara), čime je BiH preuzela kontrolu dijela bh. neba.

Tranzicija kontrole bh. neba na BH ACC počela je u 01:00 sat po lokalnom vremenu, kada su kontrolori BH ACC-a počeli preuzimati dio zračnog prostora koji kontrolira Zagreb ACC. U 03:00 satа počelo je preuzimanje  i dijela prostora koji kontrolira Beograd ACC, čime je u potpunosti preuzet dogovoreni dio zračnog prostora do nivoa FL 325.

Generalni direktor EUROCONTROL-a Frank Brenner pozdravio je ovaj projekt naglasivši da se radi o historijskoj tranziciji kojom EUROCONTROL dobija još jedan centar u evropskoj mreži kontrola.

"Otvaranje novog BH ACC je rezultat opsežnog i uspješnog rada svih uključenih strana u regionu", rekao je Brenner, što je objavljeno i na web stranici EUROCONTROL-a.

Ulogu Ministarstva komunikacija i prometa BiH u ovom historijskom projektu pohvalio je visoki predstavnik Valentin Inzko u 46-tom izvještaju o provođenju mirovnog sporazuma za BiH generalnom sekretaru UN-a od 6.11.2014. godine kao jedan od rijetkih pozitivnih pomaka u Bosni i Hercegovini.

 "Pozitivno je da je nakon mnogo godina rada Ministarstvа komunikacija i prometa BiH krenulа ka preuzimanju odgovornosti za kontrolu svoga neba od susjednih zemalja", istaknuo je Inzko u svom izvještaju.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić je izrazio zadovoljstvo  što je proces preuzimanja kontrole nad bh. nebom konačno otpočeo nakon nekoliko odgađanja, čime su i rezultati napornog rada postali vidljivi.

"Ovo je početak tranzicije čiji se kraj očekuje u novembru 2015. godine kada Bosna i Hercegovina, odnosno BH ACC, preuzima potpunu kontrolu nad svim slojevima zračnog prostora BiH", naglasio je Hadžić.

"Poslovna strategija Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine BHANSA-e je jasna. U potpunosti preuzeti odgovornost za pružanje usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine. Kontinuirani i sistemski nastavak razvoja našeg poslovanja u svakom pogledu – nastavak obuke kontrolora letenja i drugog stručnog zračnog osoblja. Održavanje odlične saradnje sa našim prijateljima i partnerima iz zemlje i inostranstva, povećanje sigurnosti i kvalitete u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine", ističu iz BHANSA, dodajući kako će sredinom decembra upriličiti svečanost povodom početka pružanja usluga u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti