BiH prvi put dio programa obilježavanja svjetskog dana kliničkog inžinjeringa

25.10.2018. 13:14 / Izvor: Akta.ba
BiH prvi put dio programa obilježavanja svjetskog dana kliničkog inžinjeringa

U sklopu globalnog obilježavanja dana kliničkog inžinjeringa ove se godine predstavila i BiH po prvi put.

U svijetu se 21. oktobar obilježava kao svjetski dan Kliničkog inžinjeringa. Novost ove godine je da se Bosna i Hercegovina našla u krugu država koje su predstavile svoja dostignuća na globalnom nivou priznajući važne doprinose kliničkih inženjera širom svijeta. 

Ovogodišnja proslava počela je svečanom prezentacijom u Chengdu, Kina gdje su predstavnici međunarodnih fakulteta, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predsjednik Međunarodne federacije za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE), i predsjednik IFMBE ogranka za klinički inžinjering (CED) govorili o značaju i doprinosu ove oblasti u zdravstvenom sektoru država. 

Program prolazi kroz sve svjetske države koje imaju šta da prikažu iz oblasti kliničkog inžinjeringa.

Klinički inženjering je specijalizacija u biomedicinskom inženjeringu odgovorna prvenstveno za primjenu medicinske tehnologije. Uloge kliničkih inženjera obuhvataju obuku i nadzor biomedicinske tehničke opremeu saradnji sa državnim regulatorima u inspekciji/kontroli, a predstavljaju konsultante za drugo bolničko osoblje (tj. liječnike, administratore, itd) po pitanju medicinske opreme.

Klinički inženjeri također savjetuju proizvođača medicinskih uređaja u pogledu budućih poboljšanja dizajna na osnovu kliničkih iskustava, a prate i napredovanje kako bi u skladu sa tim preusmjerili obrasce nabavke medicinske opreme. U svojim različitim ulogama oni formiraju neku vrstu "mosta" između proizvođača medicinskih uređaja i krajnjih korisnika. 

Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, kao predstavnik države u Međunarodnoj federaciji za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE), značajan napredak kliničkog inžinjeringa u Bosni i Hercegovini predstavilo je video materijalom koji je putem online platforme dostupan širom svijeta.

Video materijal napravljen je u suradnji s partnerima, a to su: Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o., Univerzitetski klinički centar Tuzla, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Klinički centar Republike Srpske, Affidea IMC Banja Luka - Centar za radioterapiju, Međunarodni centar za dijalizu Fresenius u Banja Luci.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti