BiH prvi put obilježava Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama

15.10.2019. 13:54 / Izvor: Akta.ba
BiH prvi put obilježava Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama

Deloitte BiH, u saradnji sa eminentnim partnerima, svečano će, po prvi put u BiH, obilježiti Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama.

Vođeni željom za podizanjem svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije, te educiranja javnosti o ovim temama, Deloitte BiH, u saradnji sa eminentnim partnerima, svečano će, po prvi put u BiH, obilježiti Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama (eng. "International Fraud Awareness Week"), u periodu od 18. do 22. novembra 2019. godine.

Tim povodom, danas je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu potpisana Zajednička izjava o podršci prve Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH i najavljene aktivnosti u borbi protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije.

Sabina Softić, vodeća partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju Deloitte BiH istakla je da je ova inicijativa samo jedna u nizu kojom žele napraviti pozitivan uticaj u društvu, zajednici i okruženju.

"Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama je globalna inicijativa nastala prije 20 godina kako bi potakla stake holdere društvenog i ekonomskog razvoja jedne zemlje na aktivno poduzimanje koraka, osnaživanje saradnje, intenziviranje iskustava i znanja i osvještavanja javnosti", poručila je ona.

Smatra da je podizanje svijesti o društvenoj odgovornosti i dobroj poslovnoj praksi, kao o brojnim ekonomskim i društvenim koristima koje proizilaze suzbijanjem prevara i korupcije od ključne važnosti.

"Posebno nam je zadovoljstvo što je niz eminentnih partnera prepoznao značaj ovakve inicijative i pridružio se u organizaciji Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH", istakla je Softić.

Cilj im je, dodala je, da se ta inicijativa nastavi kontinuirano obilježavati i u narednim godinama, te da se nada širenju sličnih aktivnosti i u druge gradove u BiH.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH je jedan od partnera iz vladinog sektora, a njen direktor Hasim Šabotić, smatra da iako je uloga javnog sektora primarna u osmišljavanju i provođenju antikorupcijskih mjera, te mjere ne mogu biti dovoljno uspješne ako nisu podržane od drugih ključnih aktera.

"Zbog toga nam je važno da u proces prevencije i borbe protiv korupcije, finansijskog kriminala i prevara bude uključen i privatni sektor, jer njihovo aktivno učešće, kao i građana, daje demokratski legitimet borbi protiv korupcije i tako antikorupcijski sistem čine održivim i manje zavisnim od političke volje u Bosni i Hercegovini", istakao je Šabotić.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, rekao da je ovaj Ured razvio moćan antikoruptivni sistem koji je građen od niza pravnih akata i informacionih sistema koji u u realnom vremenu prati dodjele grant sredstava, koncesija, javnih nabavki itd.

"Posebno je važno da imamo mogućnost da u realnom vremenu pratimo dešavanja u javnom sektoru i na vrijeme detektovati sve nepravilnosti procesa u Kantonu Sarajevo", naveo je Kafedžić, najavljujući prezentaciju novih algoritama u Sedmici podizanja svijesti o prevarama.

PODRŠKA MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA

Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama u BiH podržalo je i nekoliko međunarodnih organizacija.

Mathias Muehle, voditelj programa "Jačanje javnih institucija u BiH" ispred GIZ-a, kazao je da ovaj program podržava reforme javne uprave u BiH od 2010. godine.

"Ono što želimo jeste da podržimo javnu upravu da bude transparentnija, efikasnija i da se za sve građane pruža još kvalitetnije usluge", istakao je Muehle. Istakao je da program radi u oblasti upravljanja kvalitetom, jačanja ljudskih potencijala nabavke i drugih oblasti koje se tiču prevencije korupcije i prevara.  

"Unaprijeđenje javnog sektora je konstantni i kontinuirani zadatak, zato nam je zadovoljno da smo partneri Deloitte-a i svih ostalih partnera", poručio je on.

Manuela Naessl, direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH istakla je da korupcija i prevare narušavaju povjerenje u vlade, privatni sektor i društvo. 

"Povjerenje je vitalni element svake stabilne i održive ekonomije, te u svim svojim investicijskim aktivnostima EBRD nastoji povećati otvorenost, transparentnost i integritet među svojim klijentima – bilo da su privatna ili državna preduzeća, općine ili državne vlade", kazala je Naessl.

Dodala je da zajedno sa partnerima žele učiniti uspješnijim ekonomije u koje ulažu, zbog čega su dio jednog ovakvog projekta.

Sandrine Friscia, predstavnica Ureda Evropske investicione banke za BiH i Crnu Goru smatra da prevare i korupcija narušavaju ekonomski razvoj što je kritično pitanje u mnogim zemljama,te prepreka za iste ispune svoj ekonomski potencijal.

"Evropska investicijska banka radi na sprečavanju i prevenciji korupcije i prevara, dogovora, prisile, opstrukcije, pranja novca i finansiranja pred izbore. EIB već odavno prepoznaje značaj i važnost međunarodne saradnje u rješavanju zajedničkih izazova koji predstavlja korupcija, zato nam je zadovoljstvo doprinijeti obilježavanju prve Sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH", poručila je Friscia.

Prisutnima se obratila i Dženana Alađuz, direktorica fondacije Infohouse, sa kojom je Deloitte i započeo ovu inicijativu.

"Jedan od razloga što smo pozvani da budemo dio ove inicijative je što kao fondacija istražujemo sve prijave koje su kredibilne, a sa više od 60 lokalnih partnera razvijamo program u borbi protiv korupcije”, navela je Alađuz, nadajući da se ova inicijativa prerasti u još veći događaj.

AKTIVNO UČEŠĆE AKADEMSKE ZAJEDNICE

Posebnu pažnju u toku Sedmice posvetit će se mladim ljudima kroz organizaciju različitih aktivnosti za studente sa ciljem da se dodatno podstakne njihovo učešće i loga u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja u BiH. Važnost uključivanja mladih u ovu inicijativu prepoznali su i predstavnici akademske zajednice.

Emir Kurtić, prodekan za studentska i normativna pitanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, istakao je činjenicu da ovakve inicijative dolaze uglavnog iz nevladinog sektora i naglasio važnost da je upravo Deloitte organizator ovakvog događaja.

"Korupcija je problem koji postoji bilo gdje u svijetu, ali problem prevare je ne samo problem društva, već i problem na mikro nivou  - biznisima, malim i velikim firmama gdje se svakodnevno dešavaju prevare koje dugoročno daju pogrešne rezultate", istakao je on.

Naglasio je da borba protiv prevara nije samo odgovornost nevladinog sektora i državnih agencija, već i menadžmenta kompanija jer je to stvarni HRM problem koji se rješava kroz politiku otvorenih vrata i razgovor.

Hajrija Sijerčić – Čolić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, navela je da se radi o karakterističnom problemu koji u Bosni i Hercegovini dolazi do izražaja zbog šokova koji se događaju na društvenoj i individualnoj ravni.

"Zbog velike opasnosti koju nose korupcija i prevare, kako za društvo tako i za pojedinca, očekujemo da će ova sedmica u novembru omogućiti podizanje svijesti i to kroz multidisciplinarni razgovor", poručila je dekanesa, dodajući da će u Sedmici aktivno učestvovati akademsko osoblje i studenti.

Predrag Puharić, direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu, naglasio je da prevara nije tema koja se može obraditi na kratak način.

"CPRS se u dosadašnjem radu puno bavio borbom protiv korupcije, izradom planova, a u ovoj Sedmici ćemo se podruditi da doprinesemo podizanju svijesti o cyber sigurnosti i prevarama koji su postali globalna materijalna prijetnja", naveo je Puharić.

A da se radi o najznačajnijoj sedmici u ovoj godini složila se i Nevena Jevremović, predsjednica Udruženja Arbitri, izražavajući zadovoljstvo što su i oni dio ovog projekta.

“Prevare u finansijskom poslovanju, sukobi interesa i bilo koji drugi poslovno-pravni odnosi u kojima imamo različite interese investitora, države ili privatnog sektora ima svoj efekat i može imati značajne posljedice kada govorimo o rješavanju sporova", objasnila je Jevremović, dodajući da im je čast što će imati priliku da aktueliziraju neke od ovih pitanja.

Inače, partneri i prijatelji inicijative su Ministarstvo sigurnosti BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, Fondacija INFOHOUSE, GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), Ured EU u BiH, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI), Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), Udruženje Arbitri. 

Sedmica bit će održana pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti