BiH radi na privlačenju turista iz Turske

14.05.2010. 08:10 / Izvor: Fena
BiH radi na privlačenju turista iz Turske

Turistički djelatnici iz BiH predstavili su u četvrtak u Zemaljskom muzeju u Sarajevu predstavnicima turističkih agencija iz Republike Turske svoju ponudu za ovu godinu u namjeri da već ovo ljeto bude povećan broj turista iz Turske Bosni i Hercegovini.

Turski ambasador u BiH Vefahan Ocak istaknuo je da je ovim susretom i formalno obilježena suradnja dviju država u oblasti turizma. On je naglasio značaj susreta takve vrste koji bi trebalo da doprinesu povećanju broja turista koji su i dosad dolazili u BiH, ali se to uglavnom realiziralo kroz privatni sektor.

Ovom poslovnom susretu bh. i turističkih djelatnika iz Turske prethodila je višednevna posjeta turskih turoperatera turističkim lokacijama u BiH (Sarajevo, Mostar, Neum, Travnik, Fojnica i područja donjeg toka Neretve) koja im je umnogome pomogla da dobiju nove ideje za kreiranje turističkih aranžmana u BiH.

Ova posjeta rezultat je analize tržišta koju je provela firma Turkish Airlines, a pokazala je da su putnici iz Turske zainteresirani za posjetu BiH.

U okviru poslovnog susreta gosti iz Turske pogledali su zbirku Zemaljskog muzeja, a za njih je upriličena i prezentacija starih zanata s Baščaršije, te niz pratećih sadržaja.

Po riječima direktora Turističke zajednice FBiH Enesa Arifovića ovo je bio prvi u nizu susreta takve vrste koji su planirani za naredni period. On je naglasio da je Turska među deset država iz kojih najviše turista posjećuje BiH te najavio da bi na narednim susretima osim iz Turske trebalo da budu i turistički djelatnici iz država bivše Jugoslavije, Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja.

Poslovni susret u Zemaljskom muzeju u Sarajevu rezultat je zajedničkih aktivnosti Sarajevo Navigare, bh. predstavništva firme Turkish Airlines, Udruženja turističkih agencija BiH, Udruženja hotela i restorana BiH, Općine Stari Grad i Turističke zajednice FBiH, a organiziran je u okviru projekta Firma koji finansiraju USAID i Sida, te USAID-ovog projekta Exellence in Innovation.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti