BiH raspolaže sa 4.800 tona viškova naoružanja, ne zna se put ukradenog oružja

22.09.2021. 08:14 / Izvor: N1
BiH raspolaže sa 4.800 tona viškova naoružanja, ne zna se put ukradenog oružja

BiH trenutno raspolaže sa 4.800 tona viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te sa oko 40.000 komada viška naoružanja.

BiH trenutno raspolaže sa 4.800 tona viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te sa oko 40.000 komada viška naoružanja. Dio tog oružja je i ukraden, ali nikada nije objelodanjeno javnosti gdje je završilo. Podaci stranih međunarodnih organizacija upućuju na zemlje Zapada.

Podaci o riješenom oružju kroz prodaju, donacije, demilitarizaciju ukazuju na 26.272 tone od 2006. do 2020. godine, dok je samo u prva četiri mjeseca ove godine riješeno 115 tona. Podataka o putu ukradenog oružja nema.

"Što se tiče istraga u Tužilaštvu nemamo rezultata žao mi je, ali nemamo rezultata, gdje je to oružje završilo volio bih znati, onda bi navjerovatnije i istraga mogla ići u tom pravcu", kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Upitali smo o kojoj vrsti oružja se radi, odnosno, koje oružje je ukradeno konkretno iz kasarne Pazarić, a to ranije javnosti nije bilo poznato te možemo li sada saznati o kojem je to oruužju riječ?

"Ne možemo, ne iz razloga što to ne želim ja ili Ministarstvo odbrane, nego zato što imamo zahtjev tužioca da ne izlazimo još uvijek u javnost", dodao je Podžić.

Međunarodni partneri zadovoljni su dosadašnjim tokom uništavanja zaostalog naoružanja, starog od 25 do 50 godina, sa upitnim rokovima korištenja. Svoju podršku najavljuju i u budućem periodu ,a do sada su potrošili 3,3 miliona eura.

"Mi ćemo nastaviti podržavati realizaciju prioriteta i planova Ministarstva odbrane i OS u oblasti kontrole naoružanja. Ti ciljevi sada obuhvataju smanjivanje preostalih zaliha te poboljšanje sigurnosti na perspektivnim lokacijama skladištenja i stavljanje van upotrebe neperspektivnih lokacija", navela je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

U posljednjih deset godina mobilni timovi za obuku EUFOR-a su obučili otprilike 1.000 pripadnika OS BiH za sigurno rukovanje i transport naoružanja , municije i eksplozivnih materija. Međunarodni predstavnici znaju i kuda ide oružje iz BiH

"Znamo da oružje "teče" iz Balkana prema ostatku Evrope i na kraju rezultira povećanjem stope kriminaliteta", kazali su.

O konkretnom radu na terenu izvještava i Federalna uprava policije. Realizuju se taktičke vježbe i projekti aktivnosti na pronalasku osoba, predmeta i sredstava, korištenjem specijalističke opreme, a koji bi poslužili kao dokaz u dokumentovanju krivičnih djela nelegalne trgovine oružjem. U smanjenje zloupotreba uvjeravaju i članovi Strateškog komiteta za naoružanje i municiju.

Iako su do sada zabilježeni sporadični i pojedinačni slučajevi nestanka naoružanja iz kasarni OS BiH učesnici Komiteta uvjereni su da to nakon projekta obilježavanja malog i lakog naoružanja više neće biti slučaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti