BiH se zadužuje kod MMF-a za više od 148 miliona KM

23.12.2017. 08:05 / Izvor: Akta.ba
BiH se zadužuje kod MMF-a za više od 148 miliona KM

Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posjetila je Sarajevo u periodu od 19. do 22. decembra ove godine da bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility - EFF).

"Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane. Po ispunjavanju niza uvjeta, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda", izjavio je na kraju posjete, šef misije za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi.

Dodao je da su su vlasti već ispunile nekoliko uvjeta tokom proteklih mjeseci.

"Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu s preporukama osoblja MMF-a", dodao je Ilahi.

U narednim danima, po njegovim riječima, vlasti ostaju posvećene ispunjenju preostalih uvjeta. Očekuje se da će Parlament FBiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due dilligence) za dva telekom preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, BH Telecom i HT Mostar.

Očekuje se da će, po odobrenju Izvršnog odbora i zaključivanju pregleda, MMF doznačiti sredstva u iznosu od 63.4125 miliona SDR (približno 76 miliona eura ili 148,4 miliona KM), saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti