BiH skinuta sa sive liste FATF-a

24.02.2018. 08:10 / Izvor: Akta.ba
BiH skinuta sa sive liste FATF-a

Koristi za Bosnu i Hercegovinu zbog skidanja sa FATF "sive liste" višestruke.

Predsjedavajući Vijaća ministra Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je jučer da je BiH delistirana, odnosno skinuta sa sive liste FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

"Upravo je u Parizu završeno plenarno zasjedanje FATF-a sa kojeg smo dobili izuzetno važnu i pozitivnu vijest za sve građane BiH i za privredne subjekte koji posluju ne samo unutar BiH, nego i sa inostranstvom, da je BiH delistirana, odnosno skinuta sa „sive liste“ FATF-a čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma", izjavio je predsjedavajući Zvizdić.

Po njegovim riječima, rezultat je to vrlo kvalitetnoga rada Vijeća ministara, entitetskih vlada i Brčko Disktrikta BiH, odnosno brojnih i jako dobro koordiniranih aktivnosti koje su rezultirale usvajanjem brojnih zakona. Zvizdić je dodao da je više od 20 zakona i drugih akata usvojeno u posljednjih 16 mjeseci i da je time u potpunosti realiziran akcioni plan koji je dogovoren sa FATF-om.

"Želim da podsjetim da smo mi kao Vijeće ministra koje je imenovano 2015. godine nažalost zatekli BiH na "sivoj listi"  MANEYVAL-a i na „sivoj listi“ FATF-a. Uspjeli smo već u 2016. godini da delistiramo ili skinemo BiH sa "sive liste" MANEYVAL-a, a sada realizacijom ovog akcionog plana  uspjeli smo da delistiramo i skinemo BiH sa „sive liste“ u smislu adekvatnog, uspješnog, efikasnog načina i borbe protiv pranja novca i finansiranje terorizma", naglasio je Zvizdić.

U vezi sa navedenim, posebno treba naglasiti da su koristi za Bosnu i Hercegovinu zbog skidanja sa FATF "sive liste" višestruke

To ustvari znači, kako je pojasnio, da su u potpunosti otklonjeni problemi sa kojima se susreću privredni subjekti posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inostranstvu, te da su otklonjeni svi problemi sa kojima se naši građani susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inostranstvom.

"Istovremeno, pokazali smo još jednom puni kredibilitet BiH u ukupnoj borbi protiv terorizma i pranja novca i ovo je zaista jedna pozitivna vijest imajući u vidu činjenicu da organizaciju FATF čini više od 40 zemalja iz cijelog svijeta i svi su podržali akcioni plan Bosne i Hercegovine, zahvalili se i pohvalili Bosnu i Hercegovinu na uspješno realiziranom akcionom planu. Ovo je zaista i dugo čekana i vrlo pozitivna vijest za građane i privredne subjekte u BiH", rekao je Zvizdić.

Na kraju, potrebno je istaći da realizacijom FATF Akcionog plana i skidanjem Bosne i Hercegovine sa "sive liste" FATF-a posao Bosne i Hercegovine nije završen, te smo opredijeljeni da se i dalje kontinuirano borimo protiv finansiranja terorizma i da radimo na sprečavanju svih oblika pranja novca.

"U tom smislu, skidanje Bosne i Hercegovine sa "sive liste" FATF-a samo je prvi korak i ovim putem Vijeće ministara BiH poziva sve nadležne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da i dalje kontinuirano djeluju u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama kako ne bi više dolazili u situaciju da budemo stavljeni na bilo koju vrstu „sive liste", dodao je Zvizidić.

Podsjećamo da je ovo Vijeće ministara BiH prilikom svog imenovanja u aprilu 2015.godine bilo suočeno sa činjenicom da je BiH bila stavljena na „sivu listu“ MONEYVAL-a, a onda i FATF-a. Napornim radom i kvalitetnom saradnjom sa drugim nivoima vlasti, Vijeće ministara BiH je uspjelo, u potpunosti  realizirati sve predviđene mjere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i na zadovoljstvo privrednih subjekata i građana BiH, postići ključni cilj – skidanje sa „sive liste“ i MANEYVAL-a  i FATF-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti