BiH spremna istraživati svemir: Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om

31.01.2019. 08:14 / Izvor: Akta.ba
BiH spremna istraživati svemir: Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om

Prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost za saradnju s drugim zemljama potpisnicama. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

Prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost za saradnju s drugim zemljama potpisnicama. 

Istovremeno će biti stvoreni uvjeti da mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, učestvuju na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako je navedeno, ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS). Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

Ovaj ugovor datira još iz 1966. godine i u svijetu je poznat kao "svemirski ustav", s obzirom na to da su iz njega proizašli svi kasniji ugovori koji se odnose na istraživanje svemira, prava astronauta itd.

Osnovna načela ugovora su istraživanje svemira za dobrobit čovječanstva i u interesu svih zemalja, sve države imaju pravo na istraživanje i korištenje resursa u svemiru, nijedna država ne smije uključiti dio svemira u svoj sastav ili ga vojno okupirati, države ne smiju postaviti nuklearno oružje ili drugo oružje masovnog uništenja u Zemljinu orbitu, na druga nebeska tijela, ili u svemir.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti