Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH treba da ispuni obaveze iz Sporazuma o energetskoj zajednici

09.05.2014. 09:25 / Izvor: SRNA

EU ističe da predloženi sporazum između Vlade Rusije i Savjeta ministara BiH o saradnji u oblasti gasa i elektroenergetike mora da bude u potpunosti u skladu sa zakonima EU, a BiH, kao potpisnica Sporazuma o energetskoj zajednici, treba da primjeni sve obaveze iz ovog sporazuma.

Evropska komisija smatra da primjena Projekta "Južni  tok" ima implikacije na veliki broj zemalja u i van EU, kao i na EU kao cjelinu.

Portparol Komisije Petar Stano podsjetio je u saopštenju dostavljenom Srni da je BiH već obavezna da primjeni drugi energetski paket i da mora da se uzdrži od preduzimanja mjera koje nisu u skladu sa tim paketom ili koje mogu da opstruišu ispravnu i pravovremenu implementaciju trećeg energetskog paketa.

"Praktično to znači da dionice `Južnog toka` u zemljama Energetske zajednice moraju da operišu po istim propisima i principima kao i dionice u zemljama članicama EU", naglasio je Stano.

On je napomenuo da usaglašenost sa relevantnim energetskim regulatornim okvirom uključuje posebno odredbe koje se tiču otvorenosti tržišta, pristupa treće strane, određivanja tarifa i pitanja vlasništva, odnosno razdvajanje kompetencija, što izgleda nije na odgovarajući način propraćeno u nacrtu sporazuma između Vlade Rusije i Savjeta ministara BiH.

Stano je rekao da Evropska komisija podsjeća vlasti u BiH na njihovu obavezu da isprave ta pitanja u novom nacrtu sporazuma, te da EU očekuje da taj sporazum u potpunosti poštuje obaveze BiH prema Sporazumu o energetskoj zajednici.

U pismu ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Sekretarijat Energetske zajednice iznio je ozbiljna kršenja pravnih tekovina u nacrtu sporazuma između Vlade Rusije i Savjeta ministara BiH.

Na osnovu zaključaka sa sastanka Evropske komisije sa predstavnicima BiH u Briselu 28. janaura 2014. godine, EU očekuje od vlasti BiH da preduzme neophodne korake u cilju usvajanja traženih zakonodavnih okvira u vezi sa gasom koji će transponovati stečevine EU u ovom sektoru i time eliminisati svaku neusaglašenost, zaključuje se u saopštenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti