BiH u prioritet treba staviti provedbu 14 preporuka Evropske komisije

12.11.2019. 13:21 / Izvor: Fena
BiH u prioritet treba staviti provedbu 14 preporuka Evropske komisije

Istaknuto je to danas na predstavljanju analize "Nova dinamika Evrope! Čemu se BiH može nadati?" autora Davora Vuletića.

Bosna i Hercegovina treba unaprijediti zakonodavni i institucionalni okvir da bi osigurala ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a upravo to bi trebala biti jedina politička agenda svih političkih stranaka u narednih deset godina.

Istaknuto je to danas na predstavljanju analize "Nova dinamika Evrope! Čemu se BiH može nadati?" autora Davora Vuletića koji je, između ostaloga i naglasio da je region zapadnog Balkana i dalje strateški interes Evropske unije, ali nije njen prioritet.

Podsjetio je da EU traži funkcioniranje demokratskih institucija, implementaciju odluka Evropskog suda za ljudska prava, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije te bolju regionalnu saradnju.

"EU je u martu 2017. godine već navela da ne misli uvoziti nestabilnost te su naglasili da zemlje koje aspiriraju EU nisu spremne, ali i da EU treba postati stabilnija da bi se nastavio proces proširenja. U BiH se to malo potenciralo", dodao je.

Šefica Političkog odjela Delegacije Evropske unije u BiH Elisabet Tomasinec kazala je da to što nije predloženo otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom ne znači da je proces proširenja "mrtav", ali nesuglasice unutar EU ne trebaju biti izgovor da BiH ne uradi svoj dio posla.

I ona je podvukla da bez značajnog progresa u implementaciji 14 preporuka iz Mišljenja neće biti moguće dodijeliti BiH kandidatski status.

Podvukla je da se 28 članica EU ne slažu uvijek oko svih pitanja, ali postižu kompromis zbog čega je pozvala i bh. lidere da učine isto posebno imajući u vidu činjenicu da je najveći broj preporuka iz Analitičkog izvještaja tehničke prirode.

"Političari govore nama, ali i javnosti da su ujedinjeni te da imaju iste stavove kada je u pitanju kretanje BiH na putu EU, no vidimo vrlo malo aktivnosti koje bi potkrijepile njihove verbalne tvrdnje", navela je Tomasinec.

Za predsjednika Panevropske unije u BiH Osmana Topčagića iznenađujuće je da nakon objave Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU izostaje bilo kakva reakcija ili ozbiljna rasprava o tome što je BiH zadano kao prioritet.

Ocijenio je da BiH treba fokus i prioritet rada vratiti na ono što je Evropska komisija u Mišljenju, napominjući da tema evropskih integracija mora biti prioritet u javnom životu i djelovanju.

Kada je u pitanju djelovanje građana u smislu da traže od političare provođenje reformi, Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija podsjeća da građani imaju ograničene mehanizme poput izbora i javnih protesta te djelovanje kroz civilno društvo.

Direkcija za evropske integracije pripremila je Akcioni plan za provedbu 115 prioriteta navedenih u Analitičkom izvještaju. Nedavno mu je podršku dalo i Vijeće ministara BiH, ali nakon toga ništa konkretno nije urađeno, upozoreno je danas.

Vanjskopolitička inicijativa BiH u saradnji s Fondacijom Friedrich Ebert Stiftung izradila je analizu "Nova dinamika Evrope! Čemu se BiH može nadati?".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti