BiH uz pomoć Švedske nabavlja postrojenja za medicinski otpad

23.09.2020. 13:11 / Izvor: Akta.ba
BiH uz pomoć Švedske nabavlja postrojenja za medicinski otpad

Švedska putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) pruža podršku vlastima kroz efektivno reagovanje i educiranje stanovnika kako da postupaju s ovom vrstom otpada.

Izbijanje i širenje COVID-19 pandemije, među ostalim izazovima, pokrenulo je i pitanje postupanja sa otpadom nastalim uslijed ove pandemije iz domaćinstava i zdravstvenih ustanova, te njegovog sigurnog uklanjanja. Kako bi se riješilo pitanje lošeg upravljanja COVID-19 otpadom, Švedska putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) pruža podršku vlastima kroz efektivno reagovanje i educiranje stanovnika kako da postupaju s ovom vrstom otpada.

Nepostojanje adekvatnog sistema za upravljanje otpadom, naročito u oblasti prikupljanja, tretiranja i obrade COVID-19 otpada iz domaćinstava sa registrovanim slučajevima, predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i okoliš. Efektivno upravljanje otpadom je od suštinske važnosti kako bi se minimizirao potencijalni sekundarni uticaj COVID-19 na zdravlje i okoliš.

"Medicinski otpad je toksičan i ako se sa njim ne postupa ispravno, zagađuje okolinu i utiče na zdravlje ljudi. Pandemija COVID-19 jasno je pokazala da postoji hitna potreba za boljim postupanjem sa medicinskim otpadom, kako od strane samih građana, tako i od strane bolnica i industrijskog sektora u Bosni i Hercegovini. Švedska podržava lokalne vlasti u ovoj inicijativi", ističe Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske u BiH.

Tokom izbijanja epidemije, dolazi do eksponencijalnog rasta stvaranja COVID-19 otpada. Ako se ne prikuplja ili ne tretira na ispravan način, može ubrzati širenje zaraze i predstavljati značajan rizik za medicinsko osoblje, pacijente i radnike koji prikupljaju i tretiraju otpad. COVID-19 otpad se odnosi i na maske za jednokratnu upotrebu, rukavice i drugu opremu za ličnu zaštitu. Ako se ne ukloni pravilno, može doći do gomilanja u našoj okolini. Sigurno i ekološki pravilno postupanje, tretiranje i konačno uklanjanje ovog otpada od suštinske je važnosti za zdravstvene ustanove i domaćinstva.

"Uz podršku Švedske, te putem procjenjivanja praksi za uklanjanje medicinskog otpada, UNDP, kao dio zajedničkog i koordiniranog odgovora Ujedinjenih nacija, će pomoći domaćim vlastima sa nabavkom posebne opreme za uklanjanje medicinskog otpada, postrojenja za tretiranje medicinskog otpada i odgovarajuće lične zaštitne opreme za radnike koji prikupljaju otpad iz domaćinstava", izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.     

Sve aktivnosti se provode u saradnji sa nadležnim zdravstvenim i okolišnim institucijama, komunalnim preduzećima za upravljanje otpadom u 21 odabranoj lokaciji u BiH i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Pošto su istraživanja pokazala da COVID-19 može opstati na materijalima kao što je plastika i nekoliko sati, odnosno dana, te se stoga može prenijeti u kontaktu sa površinama ili predmetima na kojim se nalazi virus i dodirivanjem usta, nosa ili očiju, izrađene su u bliskoj saradnji sa svim relevantnim organima i zdravstvenim stručnjacima preporuke za domaćinstva s mjerama koje je neophodno poduzeti.

Preporuke za rukovanje sa otpadom nastalim uslijed COVID-19 pandemije u domaćinstvima dostupne su na web-stranama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH https://www.zzjzfbih.ba  i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske www.vladars.net.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti