BiH za pravosnažne presude u 2016. isplatila 5,3 milijuna KM

22.08.2017. 14:00 / Izvor: Akta.ba
BiH za pravosnažne presude u 2016. isplatila 5,3 milijuna KM

Najveći broj sporova odnosi na sporove iz radno-pravnih odnosa tj. predmeti u kojima uposleni institucija BiH i institucije BiH tuže državu po različitim osnovama

Ukupna realizirana sredstva za isplatu obveza po pravosnažnim pravosudnim presudama u 2016. godini iznose 5.396.402 KM.

Premda su ovi izdaci u odnosu na prethodnu godinu manji za 2,9 milijuna, ipak izdaci za pravosudne sporove i dalje predstavljaju značajan odliv sredstava iz proračuna institucija BiH i nemaju tendenciju smanjenja.

Prema zvaničnim informacijama Pravobraniteljstva BiH, vrijednost pravosudnih sporova protiv institucija BiH i Bosne i Hercegovine je značajno veća u odnosu na vrijednost sporova koje su pokrenule institucije BiH.

Najveći broj sporova odnosi na sporove iz radno-pravnih odnosa tj.predmeti u kojima uposleni institucija BiH i institucije BiH tuže Bosnu i Hercegovinu po različitim osnovama (prijem na rad, obračun plaća, obračun pojedinih vrsta naknada, otkazi i sl.).

''Među značajnijim sporovima iz radno-pravnih odnosa koji se vode protiv institucija BiH su sporovi uposlenih u institucijama (pravosudnim i tužiteljskim) institucijama na razini Bosne i Hercegovine radi retroaktivne isplate naknada za prijevoz na posao i s posla, topli obrok,odvojeni život, smještaj i ostalih naknada koje nisu definirane Zakonom o plaćama inaknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini BiH'', navode revizori.

Dodaju da je prema raspoloživim podacima, vrijednost ovih potraživanja po po donesenim tužbenim zahtjevima, iznosi oko 2,9 milijuna KM.

Temelj za podnošenje tužbenih zahtjeva je Odluka o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda BiH, od 30.01.2013. i 28.03.2014. godine, kojom je Ustavni sud naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja odluke uskladi Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini BiH u pogledu naknada na ime troškova prijevoza, toplog obroka, smještaja i odvojenog života s  odredbama Ustava BiH.

''Do završetka naše revizije navedene odluke Ustavnog suda BiH nisu izvršene", navode revizori.

Smatraju da su institucije dužne poštivati odluke Ustavnog suda BiH te da navedena problematika zahtjeva hitno rješavanje u cilju sprječavanja daljnjih negativnih efekata po proračun institucija BiH.

Određeni broj sporova proizlazi iz postupaka javnih nabava ili ugovora sklopljenih po završenoj proceduri javnih nabava, nedosljedne primjena zakona, slabosti funkcioniranja sustava unutar institucija, te niskog stupnja odgovornosti i domaćinskog ponašanja.

Kao važnim ističu i tri međunarodna arbitražna postupka u kojima PravobraniteljstvoBiH zastupa Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o arbitražnim postupcima po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (1.359.645.000 KM), po tužbi ''STRABAG AG'' Beč, protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH (1.256.158 KM) pred stalnim Arbitražnim sudom u Hagu te arbitražnom postupku koji je pokrenut u tijeku 2016. godine od strane Vijadukt Portorož i drugih protiv Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (100.000.000 KM).

Doadju da je Vijeće ministara zaključcima obvezalo Pravobraniteljstvo da, sukladno svojim zakonskim ovlastima, poduzme sve potrebne aktivnosti na zaštiti interesa Bosne i Hercegovine, a proračunom Pravobraniteljstva za 2017. godinu su osigurana određena sredstva za nužne aktivnosti u svezi s navedenim sporovima.

''Mišljenja smo kako se analiziranju uzroka sporova i posljedica nastalih gubljenjem tih sporova u institucijama BiH ne posvećuje dovoljno pozornosti, što ukazuje na manjak odgovornosti i domaćinskog odnosa prema javnim sredstvima kao i poslovima iz nadležnosti institucija. Ni dalje ne postoji mehanizam za utvrđivanje odgovornosti za štete nanesene institucijama,odnosno proračunu BiH'', navode revozori u svom izvještaju.

Dodaju da je rješavanje dugogodišnjih sporova protiv institucija BiH i sporova izrazito visokih utuženih iznosa treba biti prioritet.

Ističu da je u cilju ishodovanja tih parnica u korist Bosne i Hercegovine i njenih institucija, potreban  konstantan i puni angažman svih mjerodavnih institucija, kako bi se smanjio rizik od nepotrebnog gubitka dodatnih sredstava, u smislu zateznih kamata i troškova postupka.

Smatramo kako je potrebno detaljno analizirati uzroke brojnih sudbenih sporova kakobi se locirali problemi i nedostaci u sustavu koji proizvode sudske sporove te isti otklonili, navode revizori. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti