Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH za projekt usklađivanja zemljišnih knjiga dobila još 20 miliona eura

02.07.2020. 10:44 / Izvor: Akta.ba

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu za dodatno financiranje Projekta registracije nekretnina u vrijednosti 20 miliona eura. 

Potpisnici su se složili da je riječ o izuzetno bitnom projektu kojim se nastavlja proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastarskih podataka u oba entiteta, te da su uvjeti kredita povoljni.

Prema potpisanom ugovoru na Federaciju BiH bit će alocirano oko 7,2 miliona eura, a na Republiku Srpsku oko 12, 8 miliona eura. Rok otplate je 23 godine, uključujući sedam godina grace perioda i povoljnu kamatu stopu.

Glavni cilj projekta je pružiti podršku održivom sustava registracije nekretnina s usklađenom evidencijom u zemljišnim knjigama i katastrima u urbanim područjima Federacije BiH i Republike Srpske.   

Potpisivanjem ovog ugovora nastavlja se postojeći Projekt registracije nekretnina koji se provodi na osnovu zaključenog Sporazuma o financiranju između BIH i Međunarodne asocijacije za razvoj od 25. siječnja 2013. godine. 

Ministar Bevanda izrazio je zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža potporu kako u konzultantskim poslovima tako i financiranju projekata koji doprinose boljoj kvaliteti života građana BIH, ali i rada institucija koje su im na usluzi. 

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti