Svjetski dan voda

Izgradnja hidroelektrane Medna poguban projekat za ljude i prirodu

04.04.2019. 08:16 / Izvor: Akta.ba
hidroelektrana

Na osnovu svega navedenog, zaključak je da hidroelektrana "Medna" na rijeci Sani sa finansijskog aspekta ima negativne efekte na društvenu zajednicu.

Na Svjetski dan voda, 22. mart, Koalicija za Sanu apeluje da je izgradnja hidroelektrane Medna poguban projekat za ljude i prirodu.

Koalicija za Sanu koju čine 23 udruženja zajedno sa Opštinom Ribnik već godinama pokušava da spriječi izgradnju hidroelektrane Medna na rijeci Sani. Uprkos mnogim sudskim procesima, dokazima na neispravnosti dokumenata, loše urađenoj Studiji uticaja na životnu sredinu i mnogim činjenicama u korist očuvanja rijeke Sane, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija), kreće u izgradnju pomenute hidroelektrane.

Goran Krivić, Koalicija za Sanu: "Nakon svih argumenata koje preko sedam godina koristimo i naglašavamo, želimo da predstavimo i one koji se tiču finansijske neisplativosti ovog štetnog projekta. Povodom Svjetskog dana voda kojim se podsjeća na važnost zaštite voda i nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta, Koalicija za Sanu predstavlja „Studiju ekonomske opravdanosti za društvo izgradnjom male hidroelektrae „Medna“ na samim izvorima rijeke Sane“ koju je izradio ekonomski ekspert i koja pokazuje upravo ono o čemu govorimo godinama – hidroelektrana Medna donosi korist samo pojedincima".

Iz pomenute Studije ekonomske opravdanosti iznosimo zaključak: Maksimalni prihod iz budžeta od funkcionisanja hidroelektrane iznose 12.081.612 KM, odliv po osnovu subvencije iznose 13.137.600 KM, funkcionisanje hidroelektrane ima negativan finansiski efekat po budžet opštine i Republike Srpske u iznosu od 1.055.988 KM, neto sadašnja vrijednost ima negativan rezultat i iznosi -3.490.794 KM, nakon isteka koncesionog ugovora knjigovodstvena vrijednost hidroelektrane će biti 0 u postrojenjima hidroelektrane neće biti zaposlenih, što znači da neće ili će biti vrlo malo novih zaposlenih.

Na osnovu svega navedenog, zaključak je da hidroelektrana „Medna“ na rijeci Sani sa finansijskog aspekta ima negativne efekte na društvenu zajednicu.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: "Koalicija za Sanu je navedenu Studiju ekonomske opravdanosti uputila svim relevantnim institucijama i opštinama u slivu rijeke Sane i na nivou RS. Smatramo da ćemo ovom ekonomskom analizom dati kontra argumente najavama vlasti da će ova hidroelektrana donijeti napredak i korist za lokalnu zajednicu i čitavu Republiku Srpsku".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti