Ulaskom u NATO bh. namjenskoj industriji otvaraju se nove poslovne mogućnosti

12.10.2020. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Ulaskom u NATO bh. namjenskoj industriji otvaraju se nove poslovne mogućnosti

Do sada se pokazalo da su NATO integracije u većini zemalja imale su značajan ekonomski uticaj.

NATO integracije imaju stratešku važnost za budućnost i razvoj Bosne i Hercegovine i jedina su realna opcija, posmatrajući politički, duštveni, ali i sigurnosni aspekt u bh. društvu.

Pojedine zemlje doživjele su ekonomski procvat ulaskom u Sjevernoatlantski vojni savez.

Do sada se pokazalo da su NATO integracije u većini zemalja imale su značajan ekonomski uticaj.

Stručnjaci iz ove oblasti su mišljenja da bi ulaskom BiH u NATO domaća namjenska industrija, koja je na vrhu liste proizvodnih grana kod nas, trebala najbrže i najdirektnije osjetiti efekte ovog procesa.

S tim se slažu i predstavnici namjenskih kompanija u BiH.

Iz kompanije BINAS d.d. Bugojno za Akta.ba su kazali da bi ulazak BiH u NATO bio pokazatelj da je dostignut visok stepen stabilnosti i sigurnosti, a što je garancija kapitalu.

"Poput ostalih kompanija i naša ima svoje tržište u državama širom svijeta, ali mišljenja smo da se to tržište u svakom slučaju može proširiti. Ulazak BiH u NATO bi nam to sigurno omogućio. Nažalost, mnoge države u svijetu na BiH gledaju kao na jednu od zemalja trećeg svijeta, a ulaskom BiH u NATO savez, mislimo da bi se to mišljenje promijenilo, te olakšalo investiranje u našu ekonomiju. Ne vidimo koji bi to negativni efekti mogli biti za nas...“, kazali su iz ove kompanije.

Kompanija BINAS ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji i marketingu obrambenih proizvoda i posjeduju visok tehnički i procesni potencijal.

Imaju dugu historiju proizvodnje, posebno upaljača, koje izvoze u zemlje širom svijeta, kao što su Austrija, Turska, Mađarska, Kraljevina Saudijske Arabije, Egipat, Angola, Kanada, Malezija.  Binas d.d. je 51 posto u državnom vlasništvu i 49 posto u vlasništvu dioničara.

Firma proizvodi sve metalne dijelove koji se koriste u svim svojim proizvodima kao i plastični dijelovi.

IZVOZ PETNAEST PUTA VEĆI OD UVOZA

Podaci Vanjskotrgovinske komore pokazuju da izvoz namjenske industrije BiH raste konstantno i prošle godine je premašio 200 miliona maraka. U BiH posluje oko 20 kompanija specijaliziranih u ovom sketoru.

Istakli su i da je prošla godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila rekordna.

Izvoz se uglavnom odnosi na municiju, a u znatno manjem iznosu na oružje i dijelove, kao i eksploziv.

U 2019. godini, najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije 34 posto i Egipta 28 posto.

Najtraženiji proizvod je, kao i u prethodnim godinama, municija kalibra od 5,56 do 155mm.

Namjenska industrija u Bosni i Hercegovini jedna je od malobrojnih grana gdje je izvoz petnaest puta veći od uvoza. Znatno manje od izvoza, BiH je uvozila oružje, municiju i opremu.

U 2019. godini uvoz je iznosio preko sedam miliona eura što je minorno u odnosu na izvoz.

Na listi prvih deset država su Italija, Srbija, Njemačka, Slovenija,Turska, Češka Republika, Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Španija i Slovačka Republika.

Svi se slažu da bi ovi podaci ulaskom u NATO bili još impresivniji.

ULAZAK U NATO - NOVI UGOVORI I TRŽIŠTA

Iz kompanije "Tehnički remont" Bratunac za Akta.ba su kazali da postoji vjerovatnoća da bi ulaskom BiH u NATO krajnji korisnici iz zemalja članica NATO bili otvoreniji za saradnju i da bi imali više prilika za nove ugovore, mada u tim zemljama je poprilično jaka konkurencija.

Djelimočno se slažu da bi ulaskom u NATO namjenska industrija osjetila najveće benefite.

"Nemamo na osnovu čega za sad računati na te efekte. Nismo vidjeli do sad sa njihove strane neke projekcije, interesovanja i planove za saradnju sa BiH namjenskom industrijom na nekom visokom nivou. Neki od negativnih faktora sigurno bi bili destimulacija saradnje sa zemljama koje nisu članice NATO pakta“, kazali su iz TRB.

Na pitanje koji su to ekonomski benefiti koje bi oni kao kompanija dobili kažu da NATO članice imaju velike godišnje budžete za nabavke vojne opreme i naoružanja, te su u mogućnosti da plate i kupe proizvode visokog kvaliteta, kao što su njihovi proizvodi.

"Postoji vjerovatnoća i da bi ulaskom BiH u NATO krajnji korisnici iz zemalja članica NATO bili otvoreniji za saradnju i da bismo imali više prilika za nove ugovore, mada u tim zemljama je poprilično jaka konkurencija“, kazali su.

TRB je izvozio i izvozi robu u Namibiju, Egipat, SAD, Macau, itd. Kako su kazali trenutno su im najinteresantnija arapska i afrička tržišta. Kompanija proizvodi mašine za proizvodnju municije, mašine za deminiranje minskih polja, vozila za razbijanje demonstracija, streljačko naoružanje, itd.

Za četiri godine rada ponudili su međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda - liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i Despota.

Iz kompanije BINAS kažu da bi ulaskom BiH u NATO firme namjenske industrije itekako profitirale.

"Mnoge države su doživjele ekonomski procvat priključenjem u NATO, na svim poljima, gdje je i namjenska industrija neizostavna. Svjesni smo da je potreban određeni period, pa čak i nekoliko godina, da bi se osjetili povoljni efekti na razvoj ekonomije... Nismo sigurni da bi namjenska industrija najbrže i najdirektnije osjetila efekte, obzirom da su i drugim državama koje su se priključile NATO-u procvale druge grane ekonomije, kao što je procvala automobilska industrija u Češkoj Republici“, kazali su.

Svjesni su da je Partnerstvo za mir prvi korak ka NATO-u, a što podrazumjeva da Oružane snage Bosne i Hercegovine provode zajedničke aktivnosti sa snagama NATO-a, dijele mišljenje  da je to odlična prilika za firme namjenske industrije u BiH da opreme OS BiH naoružanjem i municijom.

Činjenica da se proizvodi namjenske industrije BiH plasiraju u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno.

Iz Vanjskotrgovinske komore kažu da su za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH  potrebne investicije u istraživanje i razvoj ali i stručni kadar. Bez ozbiljnog ulaganja u naučno istraživačke projekte nijedna, a posebno ova tehnološki zahtjevna oblast ne može učiniti nosiocem ekonomskog razvoja bez obzira na njen potencijal.

Kako bi dobili mišljenje i ostalih kompanija o značaju ulaska BiH u NATO i benefitima za namjensku industriju, kontaktirali smo i kompanije Tvornicu mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, kompaniju ORAO, AC –Unity, KM Trade ali do pisanja članka njihov stav nismo dobili ili su kazali kako žele ostati suzdržani. Svoj stav ranije nam je obrazložio Džahid Muratbegović, direktor konjičkog "Igmana".

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti