Ukinuta epizoda 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo, pala koncentracija zagađujućih materija u zraku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ukinuta epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo, pala koncentracija zagađujućih materija u zraku

zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor donijelo je danas odluku za ukidanje epizode "Pripravnost" na području Kantona Sarajevo.

25.12.2020. 12:26 Izvor: / Akta.ba

Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donijelo je danas odluku za ukidanje epizode "Pripravnost" u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje pomenuti Plan, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ovakva odluka proizišla je nakon što je mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na automatskim stanicama Vijećnica, Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježen  značajan pad izmjerenih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku tokom jučerašnjeg dana.

Ovakav trend pada koncentracija, kako je konstatovano, nastavljen je i danas.

Također i ostali praćeni polutanti prethodnih dana nisu bilježili prekoračenja graničnih vrijednosti.

U isto vrijeme se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama, bez temperaturne inverzije, i  pojačanim vjetrom, što će dodatno dovesti do potpunog čišćenja kotlina, kao i do stanja kvaliteta zraka koji se smatra zadovoljavajućim.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti