Mjere se donose vrlo oprezno, još uvijek nismo u stabilnom epidemiološkom razdoblju

30.12.2020. 15:04 / Izvor: Akta.ba
Mjere se donose vrlo oprezno, još uvijek nismo u stabilnom epidemiološkom razdoblju

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Aida Pilav na konferenciji za medije upoznala je javnost sa najvažnijim detaljima analize grafikona i dijagrama tokom proteklih 285 dana.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Aida Pilav na konferenciji za medije upoznala je javnost sa najvažnijim detaljima analize grafikona i dijagrama tokom proteklih 285 dana, koliko traje epidemija uzrokovana koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

"Već početkom februara formiran je Krizni štab Ministarstva zdravstva koji je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo KS provodio kontinuirani nadzor nad osobama koje su dolazile iz Kine, Italija i Irana, kao i sa područja gdje su već bili registrovani slučajevi oboljelih od koronavirusa. Poduzimali smo sve mjere, iako kod nas još nije bila proglašena epidemija", informisala je Pilav.

Po njenim riječima, Federacija BiH 20. marta ove godine proglašava stanje nesreće. Devetog marta je potvrđen i prvi slučaj oboljelog od koronavirusa na području Federacije, a 20. marta i u Kantonu Sarajevo. Tokom marta, aprila i maja u Kantonu Sarajevo je bila relativno 'mirna situacija', jer je u to vrijeme bio lockdown, da bi u julu i augustu došlo do eksponencijalnog rasta, koji se po riječima Pilav, činio tad visokim.

"Nažalost, početkom oktobra dolazi do iznimno velikog broja novozaraženih i mi smo na ovim grafikonima jasno prikazali te pikove koji su bilježeni početkom mjeseca novembra. Sezonski prikaz od 20. juna ukazuje da je sedmodnevna incidenca u ljetnom periodu imala eksponencijalni rast, što se dešavalo i u cijeloj Evropi. Postaje jasno kako virus nema sezonsku gradaciju, te dolazi do još većeg rasta u jesenjem periodu, a nakon pika u novembru dolazi i do linearnog pada broja novozaraženih", istakla je predsjednica Pilav.

Broj oboljelih i oporavljenih je krajem osmog i devetog mjeseca bio izjednačen, sada pred kraj godine slična je situacija. Sve dalje, kako je rekla, zavisit će od našeg ponašanja, te načina na koji ćemo se nastaviti boriti s ovim virusom.

"Sadašnji indikatori su bolji nego od onih iz oktobra i novembra, ali i dalje je epidemiološka situacija nestabilna i nije vrijeme za opuštanje", poručila je Pilav.

Potcrtala je da su se na temelju praćenja indikatora donosile adekvatne odluke, bazirane na dokazima, vrlo pažljivo i u saglasnosti sa višim nivoima vlasti.

Ovom prilikom, istakla je da se i dalje prate indikatori, kao i da je reprodukcijski broj izuzetno značajan.

Aida Pilav je još jednom ponovila kako se i dalje treba biti vrlo oprezno u donošenju mjera, ali i u njihovom eventualnom popuštanju jer, kako poručuje, nismo još uvijek u stabilnom epidemiološkom razdoblju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti