Merkel: 2021. godina donosi veliku nadu

31.12.2020. 09:33 / Izvor: Beta
Merkel: 2021. godina donosi veliku nadu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da 2021. godina donosi veliku nadu i zahvalila građanima na “istorijskom naporu” u borbi protiv epidemije virusa korona, prenosi Deutsche Welle.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da 2021. godina donosi veliku nadu i zahvalila građanima na "istorijskom naporu" u borbi protiv epidemije virusa korona, prenosi Deutsche Welle.

"Ovi dani i sedmice, i tu nema šta da se uljepšava, teška su vremena za našu zemlju. I tako će ostati još duže vrijeme", rekla je njemačka kancelarka u novogodišnjem obraćanju građanima Njemačke, koje se tradicionalno emituje na javnom servisu posljednje večeri u godini.

Kancelarka je rekla da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osjećaju posljedice virusa gorak osjećaj kada "neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa".

"Teorije zavjere nisu samo neistinite i opasne, one su cinične i surove prema ovim ljudima", kaže Merkel u govoru čiji se tekst ranije dostavlja medijima.

Merkel kaže da je 2020. bila godina u kojoj su "mnogi prevazilazili sebe, a nisu to oglašavali na sva zvona" – poput ljekara i medicinskih sestara u bolnicama i staračkim domovima ili vojnika koji pomažu u prevazilaženju pandemije, prodavaca, vozača, poštara, vaspitačica, nastavnika i policajaca…

Početak vakcinacije je, kako kaže, nada na licima.

"To su lica prvih vakcinisanih, najstarijih i njihovih njegovatelja i njegovateljica i medicinskog osoblja", rekla je Merkel i potvrdila da će se vakcinisati kada dođe na red.

Kancelarka je ranije najavila da ide u "političku penziju" nakon izbora na jesen 2021. godine, tako da je ovaj njen 16. novogodišnji govor vjerovatno i posljednji.

"Nikada u posljednjih 15 godina nije nam svima zajedno ovako teško pala stara godina, a uprkos brizi i skepsi, nikada nismo sa toliko nade gledali u novu godinu", rekla je Merkel.

Fotografija: AP/Tanjug/MTI/ Szilard Koszticsak

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti