Ukida se preferencijalni status za robu porijeklom iz Velike Britanije, ovo su nova pravila

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ukida se preferencijalni status za robu porijeklom iz Velike Britanije, ovo su nova pravila

Kao što je poznato Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je 29. marta 2017. godine objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije.

31.12.2020. 09:36 / Izvor: Akta.ba

Kao što je poznato Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je 29. marta 2017. godine objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije. Nakon pregovora, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Evropska unija (EU) su postigli Sporazum koji su predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potpisali s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Johnsonom u Londonu, 24. januara 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema odredbama "Sporazuma o povlačenju" (Withdrawal Agreement) Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo Evropsku uniju u ponoć 31. januara 2020. godine po centralnoevropskom vremenu.

U prelaznom periodu do 31. decembra 2020. godine evropsko zakonodavstvo se nastavilo primjenjivati unutar Ujedinjenog Kraljevstva, kao i na Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila Evropska unija do trenutka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva.

U skladu s tim, trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU su se nastavile primjenjivati u trgovini između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva do isteka prelaznog perioda, tj. 31. decembra.

S obzirom da su Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigle dogovor o trgovinskim odnosima u okviru "Sporazuma o povlačenju", poslovna zajednica u BiH i drugi subjekti od 1. januara 2021. u pogledu vanjskotrgovinskog režima sa Ujedinjenim Kraljevstvom, će primjenjivati sljedeće:

Prestanak primjene odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u trgovinskim odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom što podrazumijeva ukidanje preferencijalnog statusa za robu porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva i obavezu da se na uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva primjenjuje uvozna dažbina po MFN carinskoj stopi u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH" broj 58/12) i Odlukom o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu ( 22. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održana 16. decembra 2020. godine).

Prilikom utvrđivanja preferencijalnog porijekla robe koja se uvozi iz Evropske Unije, inputi sadržani u robi porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva se ne bi kumulirali te bi se stoga primjenjivale odredbe za nepreferencijalno porijeklo robe u skladu sa Zakonom o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH" broj 58/15).

Ostale mjere u pogledu vanjskotrgovinskog režima prema Ujedinjenom Kraljevstvu će biti primjenjivane u skladu sa principom najpovlaštenije nacije (MFN) i sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Prilikom izvoza na tržište Ujedinjenog Kraljevstva na robe porijeklom iz Bosne i Hercegovine naplaćivaće se uvozne dažbine i unutrašnji porezi u skladu sa tarifnim režimom Ujedinjenog Kraljevstva. Tarifni režim Ujedinjenog kraljevstva sa pregledom svih carinskih stopa, prilikom uvoza u Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. januara 2021. se nalazi na OVOM linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti