Objavljen spisak kojima je odobreno sufinansiranje zapošljavanja, među njima i Predstavnički dom

11.01.2021. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Objavljen spisak kojima je odobreno sufinansiranje zapošljavanja, među njima i Predstavnički dom

Na listi se nalazi 529 poslodavaca, kojima je odobreno zapošljavanje po jednog radnika.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo objavila je Listu poslodavaca koji ispunjavaju i koji ne ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja "Posao za sve", po javnom pozivu od 9. decembra ove godine, nakon što je u decembru 2020. godine Vlada KS usvojila istu.

Na listi se nalazi 529 poslodavaca kojima je odobreno zapošljavanje po jednog radnika, dok se na listi odbijenih nalazi 161 poslodavac.

Zanimljivo je da se na listi nalazi i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH koji je pored 213 zaposlenih, tražio posao za još četvero, ali je odobreno sufinansiranje jednog.

Inače, u zaključku Vlade KS navodi se da svi zavodi, agencije, direkcije i upravne organizacije, pravna lica sa javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, javne ustanove i javna preduzeća čiji su osnivač kanton, grad ili općina, te privredna društva u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala, a koji su se našli na Listi poslodavaca iz tačke 1. i 2. ovog zaključka ne podliježu obavezi traženja saglasnosti za prijem u radni odnos po ovom Programu.

Također, objavljena je i lista Lista poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve, ali zbog ograničenih sredstava nisu obuhvaćeni prijedlogom liste poslodavaca. Prema listi, u obradi je još 142 poslodavca.

Za realizaciju ovog programa osigurana su sredstva u iznosu od 5.086.934 KM, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Službe za zapošljavanje KS. Služba će poslodavcima koji su obuhvaćeni Programom i koji su potpisali Ugovor o radu sa nezaposlenom osobom, u skladu sa Zakonom o radu, mjesečno, 12 mjeseci refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 800 KM po novouposlenoj osobi, za cijelu ili dio isplate bruto plaće. Svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca.

Rok za dostavu prigovora na objavljene rezultate ovog Javnog poziva je  8 dana, od datuma objave rezultata na web stranici Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti