Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sanitarna inspekcija zabranila uvoz vlažnih maramica i dezinfekcionog gela za ruke iz Austrije

13.01.2021. 14:10 / Izvor: Akta.ba
Sanitarna inspekcija zabranila uvoz vlažnih maramica i dezinfekcionog gela za ruke iz Austrije

Prilikom pregleda utvrđeno je da pošiljka nije uredno deklarisana i ne posjeduje prateću dokumentaciju.

Sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove, 4. januara ove godine, na graničnom prelazu (GP/MC) Aerodrom Sarajevo, u toku redovnog pregleda pri uvozu, zabranila je uvoz vlažnih maramica 1000 kom i dezinfekcionog gela za ruke 60 kom porijeklom iz Austrije.

Prilikom pregleda utvrđeno je da pošiljka nije uredno deklarisana i ne posjeduje prateću dokumentaciju, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list BiH" broj: 2/92 i 13/94) i Zakona o prometu otrova ("Službeni list RBiH", broj: 2/92 i 13/98), te se kao takva ne može uvesti i staviti u promet.

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke vlažnih maramica u količini od 1000 kom i dezinfekcionog gela za ruke u količini od 60 kom je zabranjen i izvršeno je vraćanje iste pošiljaocu, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti