Njemačka pred novim, strožim mjerama zatvaranja

15.01.2021. 11:47 / Izvor: HINA
Njemačka pred novim, strožim mjerama zatvaranja

Iz straha od još bržeg širenja koronavirusa njemačka kancelarka Angela Merkel insistira na pomicanju termina savjetovanja s predstavnicima saveznih pokrajina o produljenju i uvođenju novih mjera protiv pandemije.

Iz straha od još bržeg širenja koronavirusa njemačka kancelarka Angela Merkel insistira na pomicanju termina savjetovanja s predstavnicima saveznih pokrajina o produljenju i mogućem uvođenju novih mjera u borbi protiv pandemije, javljaju u petak njemački mediji.

Zbog brzog širenja koronavirusa i zbog straha od još većih razmjera pandemije, njemačka kancelarka Angela Merkel je sastanak s predstavnicima saveznih pokrajina, koji je prvobitno bio planiran za 25. siječnja, pomaknula već na sljedeći tjedan.

Kako javljaju mediji, pozivajući se na sudionike sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u četvrtak navečer, sastanak bi se mogao održati već početkom idućeg tjedna.

Na njemu ne bi samo bile produljene stroge mjere zatvaranja koje su na snagu stupile početkom tjedna, nego bi mogle biti uvedene i nove. Njemačka kancelarka je posebice zabrinuta zbog novog soja virusa koji se širi brže od dosadašnjeg.

"Virus se može zaustaviti jedino dodatnim naporima", rekla je Merkel.

Nove mjere usmjerene na veći rad od kuće 

Prema riječima nekoliko premijera saveznih pokrajina nove mjere bi mogle obuhvatiti veći pritisak na poslodavce da omoguće rad od kuće.

"Mi moramo smanjiti pritisak na sredstva javnog prijevoza. Više se ne smije toliko ljudi voziti u tramvajima i autobusima", rekao je premijer Saske Michael Kretschmer u razgovoru za TV postaju ZDF.

Njemačka kancelarka je, kako prenosi agencija Dpa, u četvrtak navečer demantirala napise nekih medija po kojima se ona zalaže za potpuno ukidanje gradskog i međugradskog prometa do daljnjeg, ali je dodala kako treba "rasteretiti javni prijevoz".

I direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, ponovno je apelirao na poslodavce da svojim zaposlenima omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. On je zatražio i temeljitije testiranje u osjetljivim područjima poput domova za starije.

U Njemačkoj su od početka studenog prošle godine na snazi stroge mjere zatvaranja, koje u međuvremenu sadrže zabranu rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata, gotovo svih trgovina, a od ponedjeljka je na snazi i pravilo zabrane kretanja izvan radijusa od 15 km za područja s incidencijom višom od 200.

Kontakti su isto tako ograničeni na jednu osobu koja ne pripada vlastitom domaćinstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti