Za dostavljanje Prijedloga zakona, Vlada traži od UPFBiH da uplati 64 KM za troškove printanja

18.01.2021. 12:32 / Izvor: Akta.ba
Za dostavljanje Prijedloga zakona, Vlada traži od UPFBiH da uplati 64 KM za troškove printanja

Zbog neprihvatljivog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prema socijalnim partnerima iz Udruženja poslodavaca FBiH obratili su se Vladi FBiH otvorenim pismom.

Zbog neprihvatljivog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prema socijalnim partnerima iz Udruženja poslodavaca FBiH obratili su se Vladi FBiH otvorenim pismom. 

Iz UPFBiH upozoravaju da ni nakon više upućenih zahtjeva nadležna tijela Vlade FBiH nisu Udruženju dostavila izvorni tekst Prijedloga zakona o stečaju FBiH, zbog čega su bili primorani tražiti dostavljanje ovog zakonskog dokumenta pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u FBiH. 

UPFBiH je stigao dopis iz Vlade FBiH o odobrenju dostavljanja prečišćenog teksta Prijedloga zakona, koji će, nakon što UPFBiH uplati 64 KM na ime troškova umnožavanja, biti i dostavljen UPFBiH. U rješenju upućenom UPFBiH, iz Vlade FBiH se pozivaju na Uputstvo o provođenju Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH iz 2001. godine, kojim je regulirano da je cijena isprinta 0,5 KM po otprintanoj stranici (osim prvih 10 strana koje su besplatne). 

Iz UPFBiH pitaju odgovorne u Vladi FBiH, za početak, zašto u trećoj deceniji 21. stoljeća ne dostavljaju ovakve i slične dokumente elektronskim putem? Drugo pitanje je zašto je cijena printa utvrđena Uputstvom čak šest puta veća od prosječne tržišne cijene za ovu vrstu usluga?   

Također se pozivaju odgovorni u Vladi FBiH da preispitaju svoj odnos spram socijalnih partnera, jer postojećim ignoriranjem dijaloga i dogovora sa socijalnim partnerima, Vlada FBiH šalje jako lošu poruku ne samo radnicima i poslodavcima, nego i svim građanima FBiH. 

Uprkos stalnim obećanjima o rasterećenju privrede i smanjenju opterećenja na rad, plaće radnika i nameti poslodavcima se samo umnožavaju. Tako je tokom mandata ove Vlade FBiH doneseno više od 60 novih ili su povećane cijene postojećih nameta za privredu. 

"UPFBiH je sa sindikatima u načelu dogovorio značajno povećanje minimalne plaće u FBiH, uz uvjet da se smanje porezi i doprinosi na plaće na maksimalno 30 posto, a reinvestiranje oslobodi plaćanja poreza na dobit. No, sve to neće biti dovoljno ukoliko se i u javnom sektoru ne krene u značajno ukidanje i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, koji dodatno opterećuju privredu. Pogotovo u vremenu u kojem svjetska privreda, pa tako i naša, trpi ogromne posljedice pandemije COVID-19. Vlada FBiH i njen administrativni aparat do sada nisu učinili gotovo ništa kako bi se solidarizirali sa radnicima i poslodavcima u realnom sektoru. Za početak, mogli bi izmijeniti ovo Uputstvo staro 20 godina, dostavljati dokumentaciju elektronski i ukinuti plaćanje printa dokumenata po nebuloznim cijenama", naglašavaju iz UPFBiH.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti