Egipat želi jaču privrednu saradnju sa BiH, jedan od prioriteta lakše izdavanje viza

21.01.2021. 12:34 / Izvor: Akta.ba
Egipat želi jaču privrednu saradnju sa BiH, jedan od prioriteta lakše izdavanje viza

Predloženo je i organizovanje posjete egipatskih privrednika i investitora zainteresovanih za saradnju sa bosanskohercegovačkim privrednicima.

Nakon prve posjete novoimenovanog ambasadora Arapske Republike Egipat NJ.E. Yassera Abdelrahmana Alija Soroura Komori u novembru mjesecu prošle godine, organizovan je i drugi sastanak s ciljem konkretizovanja mogućnosti unapređenja buduće saradnje.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković predložio je potpisivanje sporazuma o saradnji između dvije komore, a što je ambasador  podržao, te je istakao da će započeti razgovore s Privrednom komorom Arapske Republike Egipat kako bi se navedena inicijativa realizovala u što skorijem roku.

Ambasador je predsjednika upoznao sa svojim započetim aktivnostima koje su usmjerene prvenstveno ka unapređenju saradnje u oblasti turizma, a koje podrazumjevaju organizovanje čarter letova, posebnih ponuda i paketa za studente i učenike, kao i druge pogodnosti koje bi zasigurno dovele do povećanja broja turista i posjeta s jedne i s druge strane.

Kako je istakao, Bosna i Hercegovina je zemlja koja obiluje prirodnim ljepotama o kojima se van granica BiH malo zna, a koje svakako zavređuju veću pažnju. Kao jedna od barijera intenziviranja međusobnih posjeta je i aktuelni vizni režim između dvije zemlje, slijedom čega je ambasador  ukazao na spremnost ambasade i njega lično da se vize za državljane BiH izdaju brže i efikasnije, ali i da očekuje isti angažman od strane diplomatskih predstavništava BiH u Egiptu.

Predloženo je i organizovanje posjete egipatskih privrednika i investitora zainteresovanih za saradnju sa bosanskohercegovačkim privrednicima.

Govoreći o granama privrede  za koje je već iskazan interes, ambasador je istakao da pored turizma, postoji zainteresovanost za tekstilnu industriju, voće i povrće, te namještaj za koji je istakao da je izuzetnog kvaliteta i dizajna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti