Košarac: Sankcije koje je uvela Energetska zajednica posljedica su politike Mirka Šarovića

24.01.2021. 08:57 / Izvor: SRNA
Košarac: Sankcije koje je uvela Energetska zajednica posljedica su politike Mirka Šarovića

Formirana je radna grupa koja radi isključivo na stavovima koje imaju nadležna entitetska tijela i na stanovištu da se moraju primjenjivati standardi iz 2018. godine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac smatra da su sankcije BiH koje je nedavno uvela Evropska energetska zajednica (EEZ) zbog propusta u poštovanju drugog i trećeg energetskog paketa posljedica neadekvatne politike njegovog prethodnika Mirka Šarovića.

"To je posljedica i jedne od loših politika tadašnjeg Savjeta ministara, jer BiH nije primijenila neophodne obaveze iz energetskih paketa.", rekao je Košarac za RTRS.

Ova televizija podsjeća da su najspornija pitanja u tom smislu Zakon o regulatoru električne energije i gasa, kao i donošenje odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata.

Također, navode da je iz drugog energetskog paketa ostala obaveza da BiH donese odluku o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata, ali da je taj proces u zastoju.

"Nisam zatekao ni nacrt te odluke. Formirana je radna grupa koja radi isključivo na stavovima koje imaju nadležna entitetska tijela i na stanovištu da se moraju primjenjivati standardi iz 2018. godine ili najnoviji, a ne kako je to sada iz 2008. godine", rekao je Košarac.

On je dodao da je u tom kontekstu radna grupa pripremila draft verziju odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata.

"Nju ćemo shodno nomenklaturi i nekim drugim propisima u narednih 15 dana analizirati i ponuditi i Savjetu ministara, ali, naravno, uz prethodnu saglasnost entitetskih institucija", naveo je Košarac.

On je precizirao da se, kada je riječ o trećem energetskom paketu, postavlja pitanje zakona o regulatoru električne energije i gasa.

"Republika Srpska je prihvatila prednacrt tog zakona na kome je rađeno. Smatrali smo da smo time završili posao i da je takav akt mogao da ide u parlamentarnu proceduru, odnosno da bude predložen preko Savjeta ministara. To se nije desilo zato što federalna strana nije željela podržati ni takav usaglašeni ili u dobroj mjeri iskoordinisani zakon.",  rekao je Košarac.

On je naglasio da je u ovom slučaju važno da entiteti sačuvaju svoje nadležnosti i da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav prenos na BiH nivo.

"Problem je u Federaciji koja je odstupila od dogovora i obaveza prema Energetskoj zajednici. Oni žele poseban zakon o gasu što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo. Dakle, Federacija BiH ne daje saglasnost na pomenuti zakon.", dodao je Košarac.

Ukoliko Federacija BiH uskoro ne bude dala saglasnost na ranije dogovoreni zakon o regulatoru električne energije i gasa, Košarac najavljuje mogućnost da on ipak bude upućen u parlamentarnu proceduru, te dodaje da se i na ovom pitanju ogleda loša politika prošlog saziva Savjeta ministara i kabineta Mirka Šarovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti