Bijeli hljeb - Nemoralna privilegija kojom će dva bivša načelnika oštetiti budžet za oko 300.000 KM

03.02.2021. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Bijeli hljeb - Nemoralna privilegija kojom će dva bivša načelnika oštetiti budžet za oko 300.000 KM

Bivši načelnici sarajevskih općina, Nedžad Ajnadžić (Centar) i Novo Sarajevo (Nedžad Koldžo), primat će plaću i godinu dana nakon isteka mandata.

Bivši načelnici sarajevskih općina, Nedžad Ajnadžić (Centar) i Novo Sarajevo (Nedžad Koldžo), primat će plaću i godinu dana nakon isteka mandata.

Načelnik općine Centar, Srđan Mandić, potvrdio je da će za naknade koje se (ne)popularno zovu "bijelim hljebom" ova općina u 2021. godini izdvojiti čak 230.000 KM.

Nedžad Ajnadžić će primati bruto plaću u iznosu od čak 7.649 KM mjesečno (neto 4.289 KM), tako da će za godinu dana bivši načelnik po osnovu ove privilegije koštati budžet 91.788 KM.

Nakon što je prethodnih dana o njemu objavljena informacija o ostvarivanju prava na "bijeli hljeb" te na krivičnu prijavu za skrivanje imovine, on se oglasio saopćenjem.

Teško je naći posao?

Potvrdio je da je uzeo "bijeli hljeb" i da će novac će ići tamo gdje je najpotrebniji. O svom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želi govoriti je takve stvari nikada, kaže, nije koristio u svrhu lične ili političke promocije.

"Nakon obnašanja četverogodišnjeg mandata načelnika Općine Centar, po prestanku istog, stekao sam pravo na ostvarivanje naknade plaće u trajanju do 12 mjeseci. Zahtjev za ostvarivanje ove naknade podnio sam u skladu sa Zakonom. Prema Članu 12. Zakona o izboru i prestanku mandata za načelnika u FBiH, nakon prestanka dužnosti načelnika, a do početka ostvarivanja plaće po drugom temelju ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu, načelnici imaju pravo s radnim stažom preko 25 godina, 12 mjeseci ostvarivati naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj dužnosti", poručio je Ajanadžić.

Ističe da isto pravo imaju i savjetnici kao i predsjedavajući i dopredsjedavajući Općinskog vijeća. Isto pravo imaju funkcioneri i na višim nivoima.

Plata Nedžada Koldže je bila nešto manja, nego načelnika Općine Centar pa će on primati oko 3.500 KM. 

"To ću primati godinu dana, ali sve dok se ne zaposlim. Svaki mjesec moram donijeti potvrdu da nisam zaposlen ili da nemam neki ugovor. Čim nađem novi posao, to odmah prestajem da koristim. Znate, teško je naći posao, posebno kao načelnik, jer imate brojne sukome interesa, a meni je bitan staž jer imam nekoliko godina do penzije", kazao je Koldžo.

Dakle, to znači da če Nedžad Koldžo (ako mu je plata bila 3.500 KM), ukoliko u ovih godinu dana ne pronađe novi posao, dobiti 42.000 KM.

Tako će dva bivša načelnika sa saradnicima i dva dogradonačelnika koštati budžet preko 300.000 KM. 

Zašto bi neko dobio novac za svoj nerad?

Inače, mnogi su stava i mišljenja da bijeli “hljeb, kao nemoralna privilegija, ali zakonski dozvoljena na nekim nivoima, treba biti ukinuta jednom za sva vremena. 

"Ova privilegija, definisana je zakonskim rješenjima raznih nivoa vlasti, putem zakona o platama i naknadama, koja omogućava da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata. Sjetite se protesta iz februara 2014. godine, kada je to bio jedan od glavnih uslova kroz razne plenume građana. Neki kantoni su to ukinuli, neki nisu, iako su izabrani zvaničnici prestali koristiti tu privilegiju, možda zbog straha od naroda", poručio je analitičar Faruk Hadžić.

Možete misliti, dodaje on, kako se osjeća sada jedan mali obrtnik ili privrednik, kojeg je do kraja pokosila pandemija COVID-a, koji nije radio jer mu je zabranjen rad, ima porodicu, školuje djecu, možda nije dobio ni pomoć od 244 KM za dio doprinosa kao "pomoć", na kojeg se je sada iza Nove godine na leđa natovario državni aparat koji samo traži novac za doprinose, poreze, PDV, taksu za istaknutu firmu, najam prostora, režije, održavanje fiskalnog uređaja i šta sve ne.

"E takav jedan mali privrednik, na kojeg su se natovarili svi problemi koji su mogli, mora platiti novac u budžet, da bi neki funkcioner, nakon prestanka mandata dobio privilegiju "bijeli hljeb" i to u iznosu koji će taj mali privrednik možda zaraditi za jednu godinu", ističe.

Dodaje da vijećnici, zastupnici i delegati, trebaju hitno, svako na svom nivou, podnijeti inicijative, ili čak prijedloge izmjena zakona, kako bi se ove privilegije ukinule. 

"Rado ću pomoći svima u pripremi ovih rješenja, jer samo tako možemo iskreno krenuti da gradimo našu državu Bosnu i Hercegovinu, jer druge domovine nemamo", kazao je Hadžić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti