Kasumović: Nadležni trebaju riješiti problem, a rudarima želim sreću u borbi za radnička prava

11.02.2021. 12:35 / Izvor: Akta.ba
Kasumović: Nadležni trebaju riješiti problem, a rudarima želim sreću u borbi za radnička prava

Iskreno se nadam da će generacijski projekat "Toplana Zenica" uskoro početi sa radom i da ćemo vrlo brzo imati kvalitetno i ekološki prihvatljivo grijanje.

Iz kompanije ArcelorMittal jučer je stiglo obavještenje građanima Zenice da su primorani značajno smanjiti isporuku toplotne energije s velikom izvijesnošću potpunog prekida.

Razlog tome je nedostatak energetskog uglja na ArcelorMittalovom skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od 9. februara 2021.Naime, zenički rudari su odbili sići u jamu i obavljati redovne zadatke, a kao razlog su naveli blokadu računa i neisplaćen topli obrok.

U međuvremenu, osamnaest rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), sinoć su u 18 sati stupili u štrajk glađu, odlučni su da istraju u svojim zahtjevima. Ističu da će nastaviti štrajk glađu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno do deblokade računa i penzionisanja 36 njihovih kolega, koji su tokom prošle godine dobili rješenja za penzionisanje, ali zbog neuplaćivanja doprinosa ne mogu ostvariti svoja prava.

Povodom ovih dešavanja, oglasio se i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je pozvao Upravu RMU "Zenica", koncerna "Elektroprivrede BiH" i Poreznu upravu FBiH da, zajedno s Vladom FBiH, prevaziđu ovaj dugogodišnji problem. Kasumović je podsjetio i na projekt izgradnje "Toplana Zenica", na kojem se radi već dvije godine. 

"Pozivam uprave RMU Zenica, koncerna Elektroprivreda BiH, kao vladajućeg društva nad zeničkim rudnikom, i Poreznu upravu FBiH, da zajedno sa Vladom Federacije BiH, kao svojim vlasnikom i osnivačem, prevaziđu ovaj dugogodišnji problem, a sve kako bi se nastavila proizvodnja toplotne energije neophodne za rad kompanije i grijanje stambenih i poslovnih objekata u našem gradu. Građani Zenice duže vrijeme ispaštaju zbog nepostojanja sistema, maćehinskog odnosa, te nesposobnosti i neznanja viših nivoa vlasti koji Zeničanima uskraćuju pravo na kvalitetnu vodu, čist zrak, redovno grijanje... Iskreno se nadam da će generacijski projekat „Toplana Zenica“ na kojem dvije i po godine ova Gradska uprava i ja intenzivno radimo zajedno sa finskim partnerima i kompanijom ArcelorMittal Zenica, uskoro početi sa radom i da ćemo vrlo brzo imati kvalitetno i ekološki prihvatljivo grijanje. Želim vjerovati da će razum prevladati i kada je u pitanju odnos Vlade ZDK prema projektu „Plava voda“ kojeg trebaju deblokirati zbog budućih generacija stanovnika Zenice. Našim sugrađanima rudarima, želim "sretno" u njihovoj borbi za očuvanje radnih mjesta i opstanak nekadašnjeg privrednog giganta", napisao je Kasumović na svom Facebook profilu. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti