Istražili smo Kanton Sarajevo: Ovo je zvaničan broj zatvorenih obrta u vrijeme pandemije

23.02.2021. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Istražili smo Kanton Sarajevo: Ovo je zvaničan broj zatvorenih obrta u vrijeme pandemije

Prva godina pandemije je iza nas. Prvi koji su osjetili udar virusa u ekonomskom smislu su mali poduzetnici i obrtnici, posebno oni u uslužnim djelatnostima.

Prva godina pandemije je iza nas. Prvi koji su osjetili udar virusa u ekonomskom smislu su mali poduzetnici i obrtnici, posebno oni u uslužnim djelatnostima. 

Zbog drastičnih odluka Kriznog štaba KS o suzbijanju širenja virusa, oni su u martu 2020. godine zatvoreni u potpunosti. Nakon toga je većini promet drastično pao, a svi oni su velikoj neizvjesnosti čekali šta donose naredni mjeseci. 

Nažalost, nisu donijeli ništa dobro. Neizvjesnost se nastavila, a ekonomske posljedice mnoge su natjerale na odluku da trajno zatvore svoj obrt. 

Prema podacima Obrtničke komore Kantona Sarajevo, u 2020. godini je zabilježen pojačan broj obrta zatvorenih obrta i on se kretao negdje oko 20-30% u odnosu na 2019. godinu.

S obzirom na to da u Komori nisu imali tačan broj zatvorenih obrta, Akta.ba je sprovela opsežno istraživanje i poslala upite Službama za privredu svim općinama u Kantonu Sarajevo koje vode ovu evidenciju. Iako su ovi podaci trebali biti urađeni i javno dostupni, pojedine službe su naš upit dočekale kao dobar podsjetnik.

U nastavku pogledajte rezultate koliki je tačan broj obrta po općinama sa trajnim prestankom rada u 2020. godini, a na osnovu službenih podataka općinskih Službi za privredu.

 

NOVO SARAJEVO

Broj utvrđenih trajnih prestanaka obrta u navedenom periodu je 88

Ugostiteljske radnje – 37

Trgovine 17

 

CENTAR​​

Obrt i Trgovine, ukupno prestanaka – 145

Ugostiteljstvo, ukupno prestanaka  - 113

Prijevoz, ukupno prestanaka  – 9

 

HADŽIĆI

Iz Općine Hadžići su nam pored broja zatvorenih djelatnosti, napravili usporedbu sa brojem otvorenih djelatnosti, na osnovu čega se dolazi do zaključka da pandemija ipak nije ostavila posljedice u ovom segmentu, jer je broj zatvorenih i otvorenih skoro pa izjednačen.

R/br.

Vrsta djelatnosti

Broj zatvorenih djelatnosti u 2020. godini

Broj otvorenih djelatnosti u 2020. godini

1.

OBRT

20

25

2.

UGOSTITELJSTVO

9

12

3.

TRGOVINA

13

6

4.

AUTOPREVOZNIK

1

3

5.

ТАХ1 PREVOZ

1

-

6.

AUTO ŠKOLA

-

1

 

UKUPNO

44

47

 

ILIJAŠ

Slična situacija je i sa Općinom Ilijaš gdje je u 2020. godini zabilježeno više registrovanih djelatnosti nego u 2019. za 35. Iz ove Općine nismo dobili tačan podatak koliko je bilo obrta sa trajnim prekidom rada, jer kako kažu, COVID-19 je uticao na "restruktuiranje" djelatnosti po oblastima, ali nije uticao na smanjenjenje ukupnog broja djelatnosti.

Podaci su dati i pojedinačno po oblastima: trgovina, obrt, ugostiteljstvo i poljoprivreda, s tim da u oblasti trgovina i obrt Općina Ilijaš bilježi manje registrovanih djelatnosti nego u 2019, dok u oblastima ugostiteljstvo i poljoprivreda imaju više registrovanih djelatnosti nego u 2019. godini. Međutim, u ukupnosti imaju više registrovanih djelatnosti u 2020. godini za 35.

Ovo naravno ne znači da niko nije trajno odjavio neku djelatnost, sve djelatnosti su odjavljivane i prijavljivane, jer je to kontinuirani proces koji se dešava i bez COVID 19, jer neko uvijek zatvori djelatnost, a opet neko novi otvori. 

Značajan rast registrovanih djelatnosti je u oblasti poljoprivrede, ukupno 46, a najznačajniji pad je u oblasti registrovanih trgovinskih djelatnosti 13. Pandemija je uticala na promjenu strukture zanimanja, ali na području općine Ilijaš nije negativno uticala na sveukupni broj registrovanih djelatnosti fizičkih lica (samostalne djelatnosti).

Vrsta djelatnosti fizičkog lica

Broj djelatnosti u 2019. godini

Broj djelatnosti u 2020. godini

TRGOVINA

76

63

OBRT/ZANATSKE DJELATNOSTI

154

151

UGOSTITELJSTVO

50

55

POLJOPRIVREDA

125

171

REKAPITULACIJA

Ukupan broj djelatnosti prema tabeli

405

440

Saldo

35


 

 

ILIDŽA

U 2020. godini na području općine Ilidža bilo je 186 trajno odjavljenih radnji/djelatnosti i to:

Trgovačke radnje/djelatnosti   56

Ugostiteljske radnje/djelatnosti   42

Obrničke radnje/djelatnosi (osnovno zanimanje)  58

Obrničke radnje/djelatnosti(dopunsko zanimanje)  15

Obrničke  radnje/djelatnosi(dodatno zanimanje)  3

Obrničke radnje/djelatnosti(izdvojeni prostori)   2

Taxi djelatnosti   3

Autoprevoznička djelatnosti   3

Prevoz zapregom -Fijakeristi 2                              

Kao razloge odjave u najvećem broju slučajeva iz Općine navode slabo poslovanje, odlazak u penziju, napuštanje države, drugo zaposlenje i sl.

Napominju da je u ukupnom broju registriranih djelatnosti nema zanačajnih promjena, jer je razlika u broju odjavljenih i novoregistrovanih veoma mala.

 

​NOVI GRAD

Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo u 2020. godini, doneseno 224 rješenja o stalnom prestanku obrtničkih radnji i djelatnosti, ugostiteljskih i trgovačkih radnji, registrovanih iz prethodnih godina, uz napomenu da je u 2020. godni doneseno 262 rješenja o registraciji obrtničkih radnji i djelatnosti, ugostiteljskih i trgovačkih radnji.

Iz ove Općine podsjećaju da kontinuirano provode podsticajnu politiku prema poslovnom sektoru, a u vrijeme proglašenja pandemije provedene su samostalno i zajednički dodatne mjere, što je evidentno pomoglo i ublažilo negativne posljedice pandemije na privredu.

 

STARI GRAD

U periodu od 01.01. do 31.12.2020. godine, Općina Stari Grad Sarajevo je, po zahtjevu stranaka, donijela 174 rješenja o odjavi privrednih djelatnosti na području ove općine, i to: 

-           103 rješenja za odjavu obrtničke djelatnosti

-           42 rješenja za odjavu ugostiteljske djelatnosti

-           29 rješenja za odjavu trgovinske djelatnosti

 

TRNOVO

U 2020. godini na području Općine Trnovo zatvorene su 3(tri) ugostiteljske djelatnosti, i 7(sedam) tzv. srodnih djelatnosti, pošto nemaju registrovanih obrta.

 

VOGOŠČA 

U 2020. godini od 15.03.2020. kada su bile na snazi određenje mjere, a i poslije njih ukupno je odjavljeno u Općini Vogošća 45 samostalnih djelatnosti. 

U 2021. godini taj broj iznosi 7.

Znači , ukupno su do sada trajno odjavila djelatnost 52 samostalna djelatnika sa područja općine Vogošća. 

Napomena: Podaci nisu nigdje zvanično objavljeni, već su dostavljeni nakon zvaničnog upita naše redakcije. 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti