Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Premijer, ministar saobraćaja i Ured za korupciju poručili "GRASU": Pripremamo krivične prijave

Sporazum o rješavanju problema u poslovanju preduzeća KJKP "GRAS" Vlada Kantona Sarajevo je potpisala u oktobru prošle godine.

02.03.2021. 13:33 / Izvor: Akta.ba

Sporazum o rješavanju problema u poslovanju preduzeća KJKP "GRAS" Vlada Kantona Sarajevo je potpisala u oktobru prošle godine i u potpunosti ga je sa svoje strane ispoštovala. Međutim, to nije učinilo preduzeće "GRAS" koje je bilo drugi potpisnik, poručeno je na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, ministra saobraćaja Adnana Štete i predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom sa upravom ovog preduzeća, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom posebno je ukazano na ogromne propuste u poslovanju "GRAS"-a, zbog čega će se, po riječima ministra Štete, pokrenuti brojne prijave, kako bi odgovarali svi oni koji su za to krivi.

"Uprava preduzeća i Sindikat uposlenika obavezali su se, pomenutim sporazumom, pristati na bezuslovno provođenje restrukturiranja preduzeća, kroz smanjenje broja zaposlenih i usvajanje optimalne organizacione strukture, u skladu sa preporukama studija o restrukturiranju preduzeća", poručio je ministar.

Dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje iznose 33 miliona KM, prema Poreznoj upravi 92 miliona ne računajući iznos kamata u još tolikom iznosu. Dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima, koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede, iznose po nekim procjenama preko 50 miliona KM. Upravo je zbog navedenih tužbi radnika, nepoštivanja zaključaka koje su i sami potpisali, i došlo do blokade računa "GRASA", jer je uprava trebala sa ovlaštenim advokatom radnika napraviti sporazum kojim bi se odgodile blokade računa do kraja 2021.

U ovom trenutku, račun "GRASA " je blokiran na iznos od 6,2 miliona KM po osnovu dospjelih tužbi radnika.

Po informacijama koje je iznio vršilac dužnosti direktora "GRAS"-a Senad Mujagić, advokat Plećan nije podržao zahtjev uprave preduzeća da odgodi dalju blokadu računa. Zbog postojeće blokade, nemoguće je isplatiti radnicima redovne plate i obaveze prema dobavljačima, poput "Elektrodistribucije".

Zadužili smo Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, ali i budžetski inspektorat Ministarstva finansija, da u roku od trideset dana pripremi Informaciju vezanu za neplaćanje obaveza propisanih zakonom u KJKP "GRAS" i to za obaveze plaćanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV) u periodu 2011-2018. godina, obaveza plaćanja poreza i doprinosa u periodu 2009-2016. godina i obaveze po tužbama radnika preduzeća "GRAS" po Kolektivnom ugovoru u periodu 2000-2016. godina.

Očekujemo da će jedinstvena informacija, koju pripremi Ured za borbu protiv korupcije rezultirati krivičnim tužbama protiv odgovornih.

Bez obzira na blokadu računa preduzeća "GRAS" Vlada Kantona Sarajevo osigurat će građanima redovan gradski prijevoz, poručeno je nakon današnjeg sastanka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti