Vlada BPK Goražde će pružiti podršku sufinaniranju projekta zapošljavanja u općini Pale

04.03.2021. 14:41 / Izvor: Akta.ba
Vlada BPK Goražde će pružiti podršku sufinaniranju projekta zapošljavanja u općini Pale

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, načelnik Općine Pale FBiH Almin Ćutuk i predstavnik Caritas-a Zlatan Savić, jučer su razgovarali o dvjema aktivnostima koje općina planira realizirati uz podršku Caritas-a.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, načelnik Općine Pale FBiH Almin Ćutuk i predstavnik Caritas-a Zlatan Savić, jučer su razgovarali o dvjema aktivnostima koje općina planira realizirati uz podršku Caritas-a. Budući da je za njihovu realizaciju potrebno i finansijsko učešće općine, koja trenutno raspolaže ograničenim sredstvima, neophodna je finansijska podrška Vlade BPK Goražde. Riječ je o finansiranju biznis planova za fizička i pravna lica iz oblasti poljoprivrede, te sufinansiranje zapošljavanja lokalnog stanovništva.

"Za pojedinačne korisnike koji prođu predviđene treninge, osigurana je finansijska podrška u iznosu do 5.000,00 KM, kroz period od naredne 4 godine. Udruženja, zadruge, ili drugi oblici zajedničkog poslovanja mogu biti podržani iznosom do 15.000,00 KM, kroz isti period. Caritas Švicarske će pratiti napredak korisnika, u uskoj saradnji sa opštinskim predstavnicima kako bi se ostvarili najbolji rezultati. Budući grantovi će biti finansirani od strane Caritasa Švicarske u iznosu od 40%, opštine 40% i samih korisnika do 20%", – istaknuto je na jučerašnjem sastanku.

Također, uz dobru saradnju na prostoru lokalne zajednice u prethodnih godinu dana, provedeno je niz treninga za lokalno stanovništvo te odabrano 12 domaćinstava i 2 privredna subjekta sa prostora lokalne zajednice koja su stekla uslove za dodjelu granta za finansiranje njihovih biznis planova. Za učešće u ovom projektu neophodno je obezbijediti 23.000 KM.

Aktivnost u okviru Caritasovog projekta obuhvata i sufinansiranje zapošljavanja lokalnog stanovništva sa prostora Općine Pale. Konkretno, riječ je o zapošljavanju od 25-30 osoba, starosne dobi od 18 do 35 godina života, uglavnom žena, na period od tri godine, u tekstilnoj industirji "Mraz" d.o.o. u susjednoj Opštini Pale (RS). Za realizaciju ove aktivnosti neophodno je osigurati finansijsko učešće općine u iznosu od 20.000,00 KM.

Nakon prezentacije projekta, premijerka BPK Goražde Aida Obuća obećala je podršku njegovoj implementaciji na prostoru ove lokalne zajednice, smatrajaći da je njihova realizacija od posebnog značaja u vrijeme pandemije virusa COVID-19.

Zapošljavanje oko 30 ljudi sa prostora ove lokalne zajednice, umnogome će doprinijeti razvoju općine, a samim tim i prevazilaženju poteškoća sa kojima se susreće. U skladu sa zakonskim mogućnostima Vlada BPK Goražde, podršku će pružiti kroz Program podrške drugim niovima vlasti, istaknuto je ovom prilikom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti