Nove mjere za tržne centre i prodavnice u TK, ugostiteljima omogućen rad do 23 sata

09.03.2021. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Nove mjere za tržne centre i prodavnice u TK, ugostiteljima omogućen rad do 23 sata

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, na danas održanoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona doneseno je više naredbi.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, na danas održanoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona doneseno je više naredbi koje su podijeljene u skladu sa specifičnostima za zatvorene prostore, trgovine, radnje, ugostiteljske objekte i javni prijevoz.

"Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu od danas će ponovo biti do 23 sata", potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije ministar zdravstva TK Božo Jurić, podsjetivši da je prethodnom odlukom Kriznog štaba tog kantona njihov rad bio ograničen do 20 sati.

Svim ugostiteljskim objektima, pružaocima uslužnih djelatnosti iz oblasti hotelijerstva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo, kladionicama nalaženo je da na ulazu u objekta postave obavijest o broju osoba koje mogu biti unutar objekta, s tim da ukupan broj osoba ne smije prelaziti trideset.

Svim tržnim centrima, ugostiteljima, hotelijerima i pružateljima uslužnih djelatnosti se nalaže uvođenje kovid redara koji će nadzirati poštivanje epidemioloških mjera.

Također, trgovinama na veliko i malo, pružaocima ostalih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (kina, pozorišta, muzeji i sl), kladionicama i sl., je naređeno da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu, u odnosu na njegovu površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 4m2, a ne više od 30 lica.

Tržni centri su dužni postaviti obavijest o ukupnom broju lica, zbirno po svim subjektima u sklopu tržnog centra.

Druga naredba se odnosi o higijensko epidemiološkim mjerama kod pružanja ugostiteljskih usluga kojih će se morati pridržavati ugostitelji. Posebna molba vlasnicima ugostiteljskih objekata je upućena da aktiviraju stolove na otvorenim prostorima, kao i nadležnim gradskim/općinskim službama da imaju u vidu potrebu za proširenjem bašti ugostiteljskih objekata.

Treća naredba se odnosi na javni prijevoz koji je neophodan zbog funkcionisanja škola, fakulteta, radnih mjesta, cirkulacije i potreba stanovništva. Posebno je važno nošenje maske, i smanjena komunikacija za vrijeme prijevoza u javnim prijevoznim sredstvima.

Sa ovim setom naredbi nastoji se zajedničkim aktivnostima spriječiti neželjene scenarije iz bližih kantona, te da odgovornim ponašanjem i radom sačuvamo zdravlje naših najbližih i izbjegnemo zatvaranje objekata.

Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović kazao je da je ta zdravstvena ustanova počela primati i pacijente iz drugih kantona.

"Trenutno je oko 200 slobodnih mjesta u obje covid bolnice u sklopu UKC Tuzla", istaknuo je Jusufović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti