Podrška OSCE-a Vladi Bosansko-podrinjskog kantona na provođenju antikoruptivnih aktivnosti

17.03.2021. 13:58 / Izvor: Akta.ba
Podrška OSCE-a Vladi Bosansko-podrinjskog kantona na provođenju antikoruptivnih aktivnosti

U zgradi Vlade BPK Goražde danas je održan sastanak predsjednika Tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije Vlade BPK Goražde Elmira Pilava i predstavnika Misije OSCE-a u BiH Vladimira Blagovčanina.

U zgradi Vlade BPK Goražde danas je održan sastanak predsjednika Tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije Vlade BPK Goražde Elmira Pilava i predstavnika Misije OSCE-a u BiH Vladimira Blagovčanina, a sastanku su prisustvovali i ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde Nataša Danojlić te ministar za finansije Esad Kanlić.

Ovom prilikom, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini donirala je značajna sredstva koja su neophodna u provođenju antikoruptivnih aktivnosti te na taj način još podržala rad Tijela za sprečavanje i borbu protiv korupcije i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na provođenju antikoruptivnih aktivnosti.

Naime, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je već ranije finansirala uspostavljanje Registra zaposlenih i Registra imenovanih lica te na taj način podržala provođenje antikoruptivnih aktivnosti, odnosno aktivnosti na povećanju transparentnosti i integriteta, a voljna je pružiti i tehničku podršku koja bi se ogledala u uspostavi inovativnih praksi antikorupcijske informacione i komunikacione tehnologije, kao jedan od najefikasnijih sredstava za borbu protiv korupcije, prepoznavanje sukoba interesa i povećanja institucionalne transparentnosti.

Vlada Bosansko podrinjskog kantona Goražde je nakon što su jedinice lokalne samouprave donijele odluku o pristupanju navedenim registrima, donijela odluku o njihovom proširenju  i na jedinice lokalne samouprave.

Osim toga, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jednoglasno je usvojila Izvještaj o radu Tijela za sprečavanje i borbu protiv korupcije Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 01.01.2020 -31.12.2020. godine te donijela čitav niz zaključaka i odluka čije donošenje je predloženo kroz sam izvještaj, a sve s ciljem uspostavljanja efikasnijeg i funkcionalnijeg antikoruptivnog tijela i efikasnijeg provođenja daljnih antikoruptivnih aktivnosti.

Sama reorganizacija Tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde izvršena je u skladu s Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, odnosno sa preporukama Evropske komisije 7. i 7b. kojima se traži jačanje prevencije i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i osiguravanje učinkovitog funkcionisanja i koordinacije antikorupcijskih tijela, te predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti na realizaciji navedenih preporuka Evropske komisije.

"Uprkos početnim koracima koje je Vlada BPK preduzela u prevenciji korupcije, Misija OSCE-a prepoznala je saradnju koju imamo u zajedničkim naporima da se zaustavi korupcija i u više navrata pohvalila rad Vlade BPK, cijeneći njen rad s ciljem jačanja vladavine prava i povećanja ukupne institucionalne transparentnosti. Današnja donacija Misije OSCE-a upravo potvrđuje činjenicu da je rad Vlade BPK Goražde opravdan kao posvećen i predan u jačanju demokratije i vladavine prava", izjavila je tom prilikom ministrica pravosuđa BPK Nataša Danojlić.

Kako je istaknuto, sve navedeno će omogućiti intenzivnije i učinkovitije provođenje antikoruptivnih aktivnosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te je ovom prilikom upućena  zahvalnost Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini što podržava provođenje ovih  aktivnosti, a posebno što u njihovom provođenju pruža konkretnu, finansijsku i tehničku pomoć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti